В рубриката "BASKET TIME" на ТОПСПОРТ ви срещаме с един от възпитаниците на школата на Спартак (Плевен) - Денислав Вутев.

Първият му допир с баскетбола е още в 4-ти клас. До момента кариерата му преминава изцяло на български терен, но и днес казва, че би се радвал много повече българските отбори да налагат имената си в Европа, отколкото той да се изявява в чужбина.

208-сантиметровото тежко крило е от онези играчи, които могат да впечатлят и със завидни умения в подкошието.

За него най-важни в спорта са дисциплината, отговорността и уважението.

Какво е най-ценното, което е научил от треньорите си, какви цели си е поставил за новия сезон и какво обича да прави извън терена, вижте какво сподели самият той пред ТОПСПОРТ.

Снимка 447139

Източник: Спартак Плевен - Фейсбук

Как започна да се занимаваш с баскетбол?

- Първата ми тренировка беше началото на 4-ти клас, това беше и най-малкият отбор на УСШ Плевен.

Кой е първият ти треньор и кое беше най-ценното, което научи от него?

- Започнах при Анита Велчева и Мариан Костадинов, те ми показаха първите стъпки в играта.

Започваш баскетболния си път в отбора на Спартак (Плевен), днес отново си в редиците на плевенчани, какво означава за теб емблемата "Спартак"?

- Това е място, което започва да бележи прогрес с всяка изминала година. Емблемата "Спартак" е много добре позната в града, а това означава много.

Кариерата ти преминава и през отборите на Черно море и Рилски спортист, къде обаче си се чувствал най-комфортно?

- Варна ме изгради като състезател, не смятам за нужно да коментираме школата и успехите й. Имах късмета да работя с имена като Галин Стоянов, Петко Делев, Спас Натов и Любомир Минчев. Докато в Самоков видях една доста добре изградена структура и организация.

До сега си се изявявал само на български терен. Има ли отбор в чужбина, в който мечтаеш да играеш?

- Конкретен отбор няма, бих се радвал повече, ако българските отбори успеят да наложат имената си в Европа. Имаме вече не малко състезатели играещи и играли навън, хубаво е защото това означава, че имаме класа.

Сезонът в Национална баскетболна лига вече започна. Какви цели си си поставил в първенството?

- Мисля, че сме сформирали добър отбор, много добър колектив сме. Надявам се, че ще играем приятен за гледане баскетбол, който може да ни носи успехи.

Кои според теб са трите най-важни качества, които трябва да притежава един професионален баскетболист?

- Дисциплина на първо място, отговорност на и извън терена, и уважение, както към себе си, така и към съперника.

Снимка 447140

Източник: Спартак Плевен - Фейсбук

Има ли нещо, което смяташ, че генерално трябва да се промени в българския баскетбол?

- Не смятам, че моето мнение може да предизвика промени. Бих се радвал, ако се утвърдят повече школи, така и продукцията ще бъде по-голяма.

Контузиите са част от пътя на всеки спортист. Ти също си се сблъсквал с такива, как преминаваш през тези моменти, когато си извън игра?

- Това е факт, че те са неизменни. Когато искаш силно да се занимаваш със спорт и се стремиш към високи резултати трябва да си подготвен не само за розовата част.

Какво обичаш да правиш извън терена?

- Обичам разходките и книгите. В почивен ден е хубаво да отместиш фокуса на внимание от залата. Приятелите доста помагат.

Какъв съвет би дал на децата, които непременно искат да грабнат оранжевата топка?

- Да бъдат упорити, не винаги нещата се получават от първия път, но когато подхождаш с любов и търпение береш плодовете след време. Спортът дава много и изгражда твърд характер.

"BASKET TIME" с Мария Константинова

"BASKET TIME" с Мария Константинова

Новата рубрика в ТОПСПОРТ