Националният селекционер по баскетбол Росен Барчовски обяви групата от състезатели, които ще се готвят за третия етап от преварителните европейски квалификации и предварителните олимпийски квалификации през юли и август.

Тимът ще се събере на 1-и юли и в началото на подготовка ще тренира в Правец. За 12 и 13 юли са предвидени две контроли като гост на Люксембург, съобщиха от Българската федерация по баскетбол.

"С Александър Везенков ще говорим, след като приключи сезона му в Гърция", коментира Барчовски, който включи звездата на българския представителен тим в списъка си от 16 играчи.

От нея отсъства един от основните състезатели на шампиона Балкан Христо Захариев, както и Йордан Минчев, и Чавдар Костов от Рилски спортист.

Вторият обяви след Евробаскет 2022, че прекратява кариерата си в националния отбор, но се върна за решителните мачове от втория етап на предквалификациите.

Младежкият национал Константин Костадинов и вторият натурализирания американец, който е повикан след Коди Милър-Макинтайър - Брандън Йънг ще се присъединят към групата за подготовка и участие в мачовете от предварителните олимпийски квалификации след 20 юли.

Една промяна бе направена и в щаба на селекционера. Димитър Ангелов се оттегли за мачовете през лятото по лични причини. На негово място помощник на Барчовски, заедно с Георги Давидов, ще бъде Даниел Клечков.

България започва с гостуване на Норвегия в третия кръг от предквалификациите за Евробаскет 2025. Третият отбор в групата е Австрия, като съставите ще водят битка за едно място за класирането в същинската фаза на пресявките за еврошампионата. Гостуването в Норвегия е насрочено за 19 юли, а на 22 юли България ще посрещне Австрия. На 26 юли българският тим почива, а на 29 юли посреща Норвегия. За 2 август е предвидено гостуването на Австрия.

В предварителните олимпийски квалификации българите се паднаха в група С заедно с домакина Турция, Украйна и Исландия. Победителите от този поток ще се изправят в полуфиналите на турнира срещу първите два тима от групата на Нидерландия, Хърватия, Белгия и Швеция.

Турнирът ще започне на 12 август в Истанбул. Отборите играят всеки срещу всеки, като между втория и третия мач ще има ден почивка. За 18 август са планирани полуфиналите на турнира, а финалът ще е на 20 август. Победителят ще продължи битката за виза за Игрите в Париж.

Селектираните от Росен Барчовски баскетболисти:

Емил Стоилов - Менорка, Испания Симеон Лепичев - Черноморец Андрей Иванов - ЦСКА Димитър Димитров - Балкан Алекс Симеонов - ЦСКА Георги Боянов - Черноморец Коди Милър-Макинтайър - Газиентеп, Турция Лъчезар Димитров - Левски Мартин Йорданов - Черно море Тича Иван Алипиев - Латина, Италия Павлин Иванов - Балкан Васил Бачев - Академик Пловдив Деян Карамфилов - Рилски спортист Константин Костадинов - Паленсия, Испания Брандън Йънг - ЦСКА Александър Везенков - Олимпиакос, Гърция