Националните селекционери на баскетболните ни отбори - мъже и жени, обявиха съставите за предстоящите европейски квалификации.  

Шестнадесет състезатели ще извика Росен Барчовски. Това са центровете Бойко Младенов, Георги Давидов, Стефан Георгиев, Тенчо Банев, Николай Върбанов, крилата Деян Иванов, Калоян Иванов, Димитър Ангелов, Хрисимир Димитров, Христо Николов, гард/крило Тодор Стойков, Филип Виденов, гардовете Йордан Бозов, Юлиян Радионов и Асен Великов. Отборът ще бъде допълнен с още двама състезатели след приключването на европейските първенства за младежи до 20 г. (Измир 14-23 юли) и юноши до 18 г. (Амалиада 18-27 юли).

"Направили сме пълно разузнаване на отборите, с които сме в една група. Смятам, че всичко е наред. Отборите на Украйна и Полша са с нови треньори - заяви старши-треньорът Росен Барчовски. - Имаме девет контролни срещи, като ще имаме още две, но при закрити врати. Те ще бъдат определени по-късно. Едната ще е на Белмекен. Другата – вероятно след турнира във Варна. Ще преценя доколко имаме необходимост. Лагер–сборът е на Албена от 9-15 юли, след това момчетата ще продължат подготовката си на Белмекен от 17 юли до 2 август и в София от 3 до 18 август. В календара са предвидени контролни срещи с Македония на 7 и 8 август, с Панама, и Македония в Скопие на 14 и 15 август и с Дания в София на 17 и 18 август. След това националите ще проведат лагер-сбор във Варна от 19 до 30 август. Като част от подготовката на отбора е предвиден и международен турнир Вивател Къп, който ще се проведе от 22-24 август във Варна, зала „Конгресна”. Участие за заявили отборите на Русия, Израел и Хърватска. – Това, което трябва да запази отборът е ентусиазмът и колективът. Три години сме почти непробиваеми. Предишните две години направих малки компромиси по отношение на подготовката. Тази година няма да направя никакъв, предвид това, което се очаква от нас."

По отношение на състоянието на Димитър Ангелов, който се възстановяваше от операция на кръстни връзки и пропусна този сезон, Барчовски коментира, че се надява крилото да е готов за турнира във Варна.

"Няма толкова оптимистични нотки”, каза Петко Маринов по отношение на състава на жените. Състезателките, който той изивка са: Росица Каролева, Вера Перостийска, Милена Томова, Наталия Топалова, Радостина Славова, Димана Георгиева, Елена Йоловска, Жаклин Златанова, Евелина Гунева, Теодора Петрова, Мариана Агаларева, Зорница Костова, Ивелина Вранчева и Силвия Пеева.

"Смятам, че групата ни е равностойна, ще започнем разузнаване. Общоподготвителният лагер ще започне на 18 юли в Правец и ще продължи до 6 август. След това сме предвидили специално-подготвителен лагер в Боровец, Стара Загора и Правец от 8 август до 5 септември. Има и две контроли, които ще изиграем – със Сърбия на 29 и 30 август във Връшац. Ще изиграем и турнира „Иван Гълъбов” в Стара Загора с участието на отборите на Израел, Румъния и още един участник, който още не е уточнен. След това ни предстои спортно-състезателен лагер от 6 до 24 септември", обясни Маринов.

Мъжете ще играят домакинските си срещи във Варна, а жените - в Правец.