България посреща Франция в Ботевград в мач от квалификациите за Световното първенство по баскетбол, което ще се проведе догодина в Китай.

България иска да приеме олимпийски квалификации в най-силните ни спортове

България иска да приеме олимпийски квалификации в най-силните ни спортове

Министър Кралев уточни, че трябва да сме провели отлично европейски и световни първенства

Двубоят е от изключително значение за момчетата на Любомир Минчев и започва от 18:00 часа. Българите имат 2 победи и 4 загуби до момента и се нуждаят от минимум още 4 успеха в оставащите до края на квалификациите 6 двубоя. Франция е с баланс 6-0 и изглежда почти сигурен победител в група "К". Останалите отбори в потока са Русия, Чехия, Босна и Херцеговина и Финландия.

Венсан Коле, който е селкционер на Франция ще разчита на  Никола Батум (Шарлът Хорнетс, НБА) и Нандо Де Коло (ЦСКА Москва, Евролига). В състава има още баскетболисти от Евролигата: Венсан Поарие (Баскония) и Матиас Лесор (Уникаха), както и миналогодишния съотборник на Александър Везенков в Барселона - Едуин Джаксън. Останалите са: Шарл Каюди (АСВЕЛ), Амин Нуа (АСВЕЛ), Андрю Албиси (Андора), Ален Кофи (Гравлен), Жонатан Русел (Лимож), Пол Лакомб (Монако) и Мустафа Фал (Локомотив Кубан).

Минчев не може да разчита на контузените Чавдар Костов и Павлин Иванов. На линия са двете ни "звезди" Александър Везенков и Дий Бост. Вторият натурализиран американец Джейсън Уошбърн не беше извикан.

В състава са още: Димитър Димитров (Балкан), Божидар Аврамов (Левски Лукойл), Николай Стоянов (Берое), Павел Маринов (Берое), Александър Янев (Берое), Станислав Ваклинов (Берое), Цветомир Чернокожев (Академик), Николай Вангелов (Пиаченца), Станимир Маринов (Клуж), Христо Захариев (Левски Лукойл) и Венцислав Петков (Балкан).

Съдии на мача ще бъдат Януш Чалик (Полша), Радомир Воинович (Черна гора) и Дариуш Заполски (Полша).