Aрбитражната комисия при Българската федерация Баскетбол не уважи жалбата на Левски Лукойл за глобата наложена на клуба в размер от хиляда лева. Шампионите бяха глобени за "нарушаване на установения ред по време на среща от група (повече от две лица), чрез извършване на непристойни прояви, които създават ненормална обстановка на терена и извън него". Санкцията е за поведение на публиката по време на дербито с Берое, играно в зала "Унверсиада.

Жалгирис и Баскония изненадаха Фенербахче и ЦСКА (Москва)

Жалгирис и Баскония изненадаха Фенербахче и ЦСКА (Москва)

Четвъртфиналните серии са изравнени след първите два мача

След като се запозна с обжалваното решение Арбитраната комисия постанови:

"По отношение на оплакванията, посочени в жалбата:

Нормата на чл.37, т.2 от ДАП на НБЛ предвижда, че за "Нарушаване на установения ред преди, по време или след завършване на среща по баскетбол от група (повече от две) лица (навлизане на терена, блокиране на съдийската маса, заплахи към длъжностните лица или други непристойни прояви, които създават ненормална обстановка на терена и извън него)." се налага съответната предвидена санкция - глоба до 5000 лева.

АК при БФБ счита че предвидения в цитираната разпоредба фактически състав е осъществен и доказан в процесния случай.

АК би искала да отбележи, че така изложените в жалбата доводи относно липсата на тежки последици от деянието, не могат да обосноват не носенето на отговорност, тъй като предвидения от нормата на чл.37, т.2 от ДАП на НБЛ фактически състав не включва в себе си и не изисква да са настъпили "тежки последици" за да бъде ангажирана отговорността на съответните лица по силата на този текст.

АК счита, че скандирането на: "Зeлено-бели пед*****и, да ви е*а майката"", включително и през мегафона, който ползваше човек от агитката, представлява непристойна прояви, която създават ненормална обстановка на терена и извън него. Посочените реплики се отличават с непристойност и са чужди на високата спортна етика, характерна за баскетбола.

Посоченото кореспондира и се подкрепя и от чл. 1, ал. 2 от Указа за борба с дребното хулиганство, според който "дребното хулиганство е непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта, или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушават общественият ред и спокойствието, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по смисъла на НК".

С оглед данните за тежестта на стореното, АК намира, че ДАС на НЛБ се е съобразил и взел предвид същата, като правилно е наложил по-лекото по размер наказание, а именно глоба, определена пет пъти под максималния размер, предвиден от ДАП на НБЛ".