Най-добрият играещ български баскетболист Александър Везенков даде интересно интервю пред всекидневника "Тема Спорт", което предлагаме на вашето внимание.

Резултати от срещите в НБА от понеделник, 17 декември

Резултати от срещите в НБА от понеделник, 17 декември

Голдън Стейтс настига лидерите

Сашо, колко важен бе успехът над Анадолу Ефес в Евролигата?

- Доста. Ефес са много добър отбор. Четвърти са в класирането и ние трябваше да се доближим до тях. Нямахме право на издънка пред нашата публика. Започнахме много силно мача, но после играхме малко по-колебливо. Но в последните 3-4 минути отново показахме нашата си игра и заслужено спечелихме.

Ти започна мача и бе част от ударното начало, но след това остана на пейката, как го приемаш?

- Това ми беше ролята за този мач. Тези три минути и половина. Когато напуснах паркета, водехме с 10 точки. Но така е решил треньорът. Важното е отборът да побеждава и да вървим напред. Мисля, че с всеки шанс, който получавам, се опитвам да помагам. Приемам нещата нормално.

Свикна ли вече с отбора, с Атина?

- Да, бързо се адаптирах към тима и атмосферата. Гърция е познато място за мен, а Атина е много красив град. Спокоен съм тук. Всичко ми харесва. Отборът побеждава... Вече усетих и тръпката на дербито с Панатинайкос, което за съжаление загубихме в тяхната зала.

Да, но не получаваш ли твърде малко игрови минути в Евролигата?

- Всеки баскетболист иска да играе повече, да помага на отбора с присъствие на паркета, но в края на краищата става въпрос за отборен спорт. Най-важното е да побеждаваме и отборът да печели титли, с които да радва феновете. Все пак сме още в декември, а до края на кампанията има още толкова много време. А и всеки играч има своите добри и лоши моменти и ти трябва да си готов във всеки един да си на максимума. Да си концентриран, да си използваш шанс.

Kакви са амбициите на Олимпиакос в Евролигата?

- Първо искаме да стигнем до осмицата. Да видим кой ще ни е съперник, за да кажем дали ще имаме шансове за Файнъл фор или не. Но дотогава, както вече казах, има толкова много мачове - цели 18. Не можеш да си позволиш да губиш темпо и концентрация в нито един от тях.

Без теб националният отбор победи Босна и Херцеговина, но загуби от Франция. Как ти се видя отборът?

- Гледах и двата мача. За съжаление изгубихме двубоя във Франция, но те са фаворити. Ние сме единственият отбор, който ги би, и те искаха да си отмъстят. Мисля, че шансовете ни се изчерпаха още в първата фаза, когато изпуснахме три наши мача, които тотално щяха да обърнат ситуацията.

Смяташ ли, че в последващите европейски квалификации ще имаме по-големи шансове за класиране с този отбор?

- Това е нашата цел - Евро 2021. Вече ще сме много години заедно и мисля, че от долното поколение, от по-младите идват момчета, които тогава ще са на 18 години. Тепърва ще им предстои голямото ниво на баскетбола. Това е нашият реален шанс - Евро 2021.

Колко далеч в момента е НБА и мислиш ли за там?

- О, не. Много е далеч. Сега искам да се концентрирам тук с Олимпиакос. Това е моят отбор. Искам да печеля трофеи с него.

Следиш ли ситуацията в бившия ти отбор Барселона и съжаляваш ли за престоя там?

- Сега ни предстои мач с тях. Във вторник им гостуваме. И те ще искат да спечелят, и аз. Няма какво да доказвам на никой. Мачът ще е много интересен.

Хвърляш ли поглед и към българското първенство и има ли кой да спре Левски Лукойл?

- Левски Лукойл определено е фаворитът за титлата, но Берое и Балкан са силни отбори, които могат да повлияят на крайното класиране. Ще е много интересна битка. Миналата година финалите бяха оспорвани. Надявам се и тази първенството да е такова. Отделно, Левски Лукойл и Балкан са в една група в Европа, така че ни чакат любопитни сблъсъци.