Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде своето мнение Ел Класико снощи, загубено с 2:3. Каталунците имаха сериозни претенции към съдийството и работата на ВАР. И изтъкна, че може да поиска срещата да бъде преиграна.

"Като президент на Барселона, искам да изразя недоволството, породено от факта, че ден след един от най-важните мачове в световния календар, злоупотребата с инструмент като ВАР определя нещата", започна Лапорта.

"Както знаете, никога не съм бил велик защитник на ВАР, защото вярвам, че когато се прилага, отнема спонтанността на футбола. Но това, което подкрепям, е, че тъй като го имаме, винаги трябва да се използва, за да се избегнат грешки, които могат да доведат до несправедливи решения", добави той.

"С тази поява, която правя, не само искам да отразя дискомфорта на феновете на Барселона поради грешките на ВАР, но и да подчертая, че въпреки че е инструмент, който съществува от известно време, продължава да предизвиква объркване и противоречиви критерии в зависимост от мачовете и отборите. Като президент на Барселона, искам също да подчертая силата на нашата конкуренция и да подчертая, че ние сме успешен клуб, следван от милиони последователи навсякъде, но това не означава, че можем да останем незасегнати от критиките, когато използването на ВАР подценява нашият отбор", продължи Лапорта.

Той говори и за спорната ситуация в 28-ата минута, когато Андрий Лунин изби удар на Ламин Ямал, но останаха сериозни съмнения, че топката е преминала голлинията:

"Ние разбираме трудността на работата на рефера, но точно поради тази причина има инструменти като ВАР, че те трябва да помогнат за по-честна конкуренция, а не обратното. Вчера имаше няколко спорни решения, но сред всички тях има едно съществено, което може да доведе до промяна в крайния резултат от мача. Имам предвид така наречения "призрачен гол" на Ламин. Като клуб искаме да сме сигурни какво се е случило и затова ви информирам, че от Барселона незабавно ще поискаме от Техническия комитет на реферите и Испанската футболна федерация да ни предоставят всички изображения и аудио, генерирани от мача", каза Лапорта.

"Ако след анализа на всички материали, клубът разбере, че е възникнала грешка в преценката, ние ще приложим всички подходящи действия, за да обърнем ситуацията, без очевидно да изключваме всички необходими правни производства. Ако се потвърди, че това е редовен гол, ще отидем по-далеч и не изключваме да поискаме преиграване на мача, както се случи в европейски мач поради грешка на ВАР. И накрая, искам да подчертая, че въпреки че ще се съсредоточим върху тази ситуация, ние също не сме съгласни с различни действия по време на мача, че въпреки че те можеха да бъдат консултирани с ВАР, този инструмент беше игнориран от съдията по неразбираем начин", добави още президентът на Барса.

"Членове и фенове на Барса: тази позиция на клуба не е нито безвъзмездна, нито изгодна, а по-скоро действие, което ни е наложено от ситуацията, в която живеем на беззащитност и претърпели многобройни действия на терена, от които някои ни навредиха, а други облагодетелстваха нашия съперник, и които заедно показват дистанцията в точки, която съществува на върха на Ла Лига", завърши Лапорта.

Гол или не? Виртуални симулации показаха дали попадението на Барса в Ел Класико е редовно

Гол или не? Виртуални симулации показаха дали попадението на Барса в Ел Класико е редовно

Вижте видеото