Барселона може да се окаже в патова ситуации с новите си попълнения, ако не намери начин как да се освободи от заплатата на полузащитника Френки де Йонг, твърди каталунският журналист Алфредо Мартинес, цитиран от БТА.

Нидерландецът бе привлечен на "Ноу Камп" през 2019 година от Аякс в сделка на стойност 86 милиона евро, като той получи и една от най-големите заплати в клуба. Година по-късно обаче каталунците се оказаха в изключително тежко финансово положение, а заради пандемията от КОВИД-19 играчите бяха помолени да намалят възнагражденията си с обещанието, че спестените суми ще им бъдат изплатени до края на договорите им, който в случая на халфа е до лятото на 2026 година.

По неофициални данни Барселона дължи на Де Йонг около 17 милиона евро и разбираемо играчът не иска да си тръгне, отказвайки се по този начин от дължимата сума, която е малко по-голяма от годишната му заплата от 16 милиона евро.

Шави: Нямяхме ритъм срещу Юве, Дембеле просто е различен играч

Шави: Нямяхме ритъм срещу Юве, Дембеле просто е различен играч

Пянич е много добър технически и поддържа страхотна визия, споделя специалистът

Ако не се намери решение на този проблем, правилата на Ла Лига няма да позволят на каталунците да регистрират новите си играчи, в това число носителя на "Златната топка" Роберт Левандовски и бразилския плеймейкър Рафиня.

Най-добрият вариант за ръководството на Барселона е Де Йонг да бъде продаден, но нидерландецът вече няколко пъти заяви, че няма интерес да напуска. Каталунците постигнаха споразумение за трансфер с Манчестър Юнайтед, но 25-годишният халф така и не може да се разбере за личните си условия. Според Мартинес е бил обсъждан вариант и заплатата на футболиста да бъде намалена с 50 процента, което също изглежда малко вероятно да се случи.

Легендата на Манчестър Юнайтед и бивш наставник на Валенсия Гари Невил наля допълнително масло в огъня, като призова Френки де Йонг да съди Барселона за неизплатени възнаграждения.

"Де Йонг трябва да помисли за съдебни действия срещу Барселона и всички играчи трябва да го подкрепят. Клуб, който харчи купища пари за нови играчи, докато не плаща заплатите на наличните си, постъпва неморално и нарушава правилата. ФИФПро трябва да се заеме с това изнудване и да го спре", написа Невил в социалните мрежи.