Барселона обяви най-младите си капитани от 15 години насам. Средната възраст на Серхи Роберто, Марк-Андре тер Щеген, Френки де Йонг и Роналд Араухо е 28 години, подчертаха от клуба на официалната си страница.

След раздялата с ветераните Жерар Пике, Серхио Бускетс и Жорди Алба, каталунците трябваше да изберат нови капитани.

Вратарят Тер Щеген попадна сред четиримата капитани още след напускането на Пике, а сега като трета и четвърта опция се включват Роналд Араухо (24) и Френки де Йонг (26).

Средната възраст 28 години е най-ниската от сезон 2008/2009 насам, когато Карлес Пуйол (31), Шави Ернандес (28), Виктор Валдес (26) и Андрес Иниеста (24) са на средно 27.25 години.

От пет години насам квартетът от капитани не е бил на средна възраст по-малка от 30 години. За последно през сезон 2018/19 това са Лео Меси, Бускетс, Пике и Серхи Роберто.

Роберто става първи капитан на състава в 16-ия си сезон в Барселона. Той е част от четиримата капитани от раздялата с Иниеста и Хавиер Масчерано през 2018-а.

31-годишният футболист наследява в тази роля Бускетс, Меси, Иниеста, Шави и Пуйол, които също израстват в школата на Барселона Ла Масия - традиция, която датира вече две десетилетия.