Здравко Мамич е скандалният бивш шеф на Динамо (Загреб), който продължава да бяга от хърватските власти. Той бе признат за виновен в укриване на данъци и трансферни измами. Лука Модрич и Деян Ловрен също бяха привикани в съда, а Мамич оцеля дори след опит за убийство. Списание FourFourTwo го проследи в Босна...

Вашето име бе опозорено из цяла Европа. Как се чувствате?

- Не съм скандален. Точно обратното, аз съм строител на футбола в Хърватска и в Европа. Но моите врагове използваха максимата, че една лъжа, повторена 100 пъти, се превръща в истина. Тези хора искат да унищожат клуба и националния отбор, но най-важна е истината. Никога не съм участвал в измами, криминална активност и физическо насилие. Защитавах моята позиция и Динамо като клуб, но явно това безпокои много хора. Все пак единственият тим от Хърватска, който има значителна роля в Европа, е именно Динамо.

По ваше време клубът предизвика полемика, тъй като дадохте 94 хиляди долара приходи на хърватски генерали, които очакваха процес за военни престъпления в Хага...

- Имахме отговорност пред тези хора, които се бяха жертвали за нашата независимост. Аз лично съм участвал в защитата на генерали от хърватската армия и изобщо не се срамувам да го кажа. Не се страхувах от реакциите, за мен това е въпрос на чест.

Смъртни заплахи към Лука Модрич, вероятно заради делото на Здравко Мамич

Смъртни заплахи към Лука Модрич, вероятно заради делото на Здравко Мамич

"Обесиха" халфа в интернет

Как отговаряте на критиците на вашето управление в Динамо? Някои казват, че дори сега имате прекалено голям контрол в клуба...

- Резултатите са най-добрият отговор. Не е възможно никога да не правиш грешки. Аз също съм бъркал, но сме взимали всяко решение за добро. Предпочитам фактите, а те са, че бяхме шампиони 14 пъти за 15 години. Имахме една от най-добрите академии в Европа и за този период генерирахме 500 милиона евро приходи. Това е различна вселена за всеки от бивша Югославия. Но в нашата страна има фраза: "Ще ти простят всичко, но не и успехите".

Ами контролът?

- Имам влияние като съветник. В Динамо дискутират някои от важните решения с мен, защото още нямат нужния опит. Продължихме да вървим по нашия път.

Докато се занимавахте по-тясно с Динамо, играчите имаха ли клаузи да получават част от трансферните суми, когато ги продавахте?

- Динамо не е от богатите клубове. Затова и използвахме клаузи, които позволяват на играчите да взимат процент от техните трансфери. Това е като компенсация, защото не можехме да им плащаме големи заплати. В това число влизат Лука Модрич и Деян Ловрен. Ако не бяха тези клаузи, нямаше как да задържим играчите и щяхме да загубим много пари.

Играчите даваха ли част от парите лично на вас?

- Само при трансфера на Модрич в Тотнъм. Тогава бях с двойна роля, защото имах мениджърска агенция. После тя бе закрита, но инвестирах в млади футболисти и ги финансирах. Помагах на семействата им. Уреждах апартаменти, коли, бизнес и други неща за родителите. Похарчил съм около 100 хиляди евро за всеки от тези играчи, но в замяна се бяхме договорили за правото да участвам в печалбата от бъдещи трансфери. При Модрич сумата бе по граждански договор между нас. Той бе подписан, когато аз не бях в Динамо.

Обвиненията са, че тези клаузи са били сключени след продажбата на играчите, след което датата е била върната?

- В контрактите няма задна дата...

Но Лука бе въвлечен в делото и неговото име също бе почернено. Съжалявате ли, че наранихте неговата популярност?

- Разбира се, че съжалявам, защото Лука е най-добрият човек. Стигна от тръните до звездите. Правосъдната система определи за лъжец това честно момче, но после стана ясно, че не лъже. Модрич е феномен отвъд всички граници. В същата година, в която бе преследван, бе звезда и модел за подражание. Не мога да опиша колко горд бях да го видя със "Златната топка".

Далавераджията Мамич отново на свобода

Далавераджията Мамич отново на свобода

Президентът на Динамо (Загреб) бе пуснат под гаранция

По ваше време Динамо редовно участваше в групите на Шампионската лига...

- Напуснах клуба след войната, защото не бях съгласен най-вече с новото име: Кроация Загреб. После се завърнах в периода на много финансови трудности. Няколко години по-късно Динамо банкрутира. Но аз се явих на една прословута пресконференция и казах, че ще станем шампиони 10 години поред. А ние го направихме дори 11!

Вашата война с опозицията върви от много време, а и ултрасите от Bad Blue Boys са критични спрямо вас. Какво ще отговорите?

- Политиците на Балканите винаги са искали да контролират футболни клубове. Проблемът е, че аз никога не съм им позволявал да го правят. Динамо не е изключение. Това обаче не означава, че сме били в постоянен конфликт. Винаги съм знаел как да преговарям с политиците, за да вземем по-добри спонсорски договори. Хърватска е малък пазар, затова клубовете не могат да оцеляват без спонсорство от държавни компании. Що се отнася до момчетата от Bad Blue Boys, аз съм им помагал много, финансирал съм техни пътувания, така че е невероятно да бъда трън в очите на тези фенове. Те искаха да контролират клуба, но аз не го позволих. Динамо е един от малкото в региона, които се опълчват на тази тенденция ултрасите да контролират отборите. Това е заради солидната ми позиция.

Хърватска стигна до финал на Мондиал 2018 с 14 играчи, които са минали през вас и Динамо. Смятате ли, че имате заслуга за второто място в света?

- Моята роля в развитието на футбола и спорта не е оценена добре. Мога да го кажа без излишна скромност. Бизнеси и фабрики затварят ежедневно, но Динамо продължава да расте! Хората, които докараха държавата до това положение, ме преследват само защото съм успешен. Тук успехите не се прощават.

Хърватските фенове саботират тима заради Мамич

Хърватските фенове саботират тима заради Мамич

"Само провал на Евро 2016 и международен срам могат да доведат до промени във федерацията"

Когато казват, че сте контролирали хърватския футбол, как отговаряте?

- Бях вицепрезидент на федерацията, нормално е. Но от Хайдук Сплит обвиняват мен, че не са ставали шампиони от 15 години! В крайна сметка за техните провали са виновни само те и никой друг.

В момента живеете в Босна, след като ви осъдиха. За държавата сте избягал престъпник. Как ще докажете, че сте невинен?

- Има много парадокси. Казват, че съм укривал данъци, но изпълних всичките си задължения. Бях обвинен, че наранявам Динамо, а самият клуб твърди, че не съм направил нищо срещу него. Напротив - помагал съм. Това е невиждан случай по света. Обжалвах и ще продължа да обжалвам, защото съм жертва на политическо, съдебно и дори медийно насилие. Когато разбрах, че ще ме осъдят, се качих на колата и минах границата. Сега съм в Меджугорие и подготвям защитата си. В затвора щеше да е много по-трудно да се защитя. Изолацията е най-тежкото наказание.

Някой се опита да ви убие през 2017г. Знаете ли кой ви посегна?

- Беше просто. Аз исках да защитя интересите на Динамо и да не позволя печалбите да отидат в различни други групи. Тогава бях ранен в крака. Тези хора искаха да изпратят послание, че могат да ме изнудват. Сигурен съм, че властите знаят кой седи зад това, но до днес никой не отговаря...

Сега притеснявате ли се за вашата сигурност?

- Разбира се. Нормално е, но не съм страхливец. Спя спокойно.

Как живеете сега?

- 100 пъти по-различно е. Меджугорие е свещен град за католиците. Тук се е явявала Дева Мария. Намерих душевен мир. В Загреб живеех със скоростта на светлината, сега имам време за спокойствие и концентрация. Обръщам повече внимание на семейството. Станах много по-добър човек.

Очаквано: Мамич вече не е президент на Динамо (Загреб)

Очаквано: Мамич вече не е президент на Динамо (Загреб)

Здравко е разследван за финансови машинации на стойност 30 млн. евро