Гръцкият гранд ПАОК (Солун) се похвали със сериозно постижение - 75 милиона евро приходи за последните 10 години, информира сайтът paok24.gr. Сериозна част от приходите се дължат на бившия футболист на Левски Гари Родригес, който напусна "Герена" срещу скромните 600 000 евро в посока Елче през 2014 година.

Към момента рекордната продажба на черно-белите от Солун е Христос Циолис, даден на английския Норич за 11 милиона евро. Третият най-скъп продаден футболист също е изтъргуван в посока Норич - Димитрис Янулис за 8,5 милиона. Втори е друг нападател - Александър Прийович за 10 милиона в посока саудитския Ал Итихад.

ПАОК със задоволство отбелязва, че е получил доста пари от препродажбата на техен играч към трети клуб. Така например те дават шведския вратар Робин Олсен на ФК Копенхаген (Дания) за 700 хиляди евро, но получават 2,4 милиона от препродажбата му в посока Рома (Италия).

Крилото Гари Родригес, познат и у нас от престоя си в Левски, е бил продаден на турския Галатасарай за 3,5 милиона евро. А още 1,8 милиона са влезли в касата на стадион "Тумба" след сделка от Истанбул към Ал Итихад (Саудитска Арабия). Общо 17 трансфера за 10-те проучени години са били завършени да 1 милион евро или повече.

"Много отбори искат да продават. ПАОК също. Но за да продаваш за големи суми и то редовно, най-напред трябва да се заявиш на пазара на големите. Дори и да имаш отличен футболист, напълно реално е да не получиш реалната му сума, тъй като ти самият си малък. ПАОК започна да излиза от тази позиция на малкия клуб преди около 8-10 години", коментира мениджърът Янис Димитракопулос, който работи с клубовете в Северна Гърция.