Десет клуба от Втора лига получиха лиценз за участие в следващото първенство за сезон 2022/2023, съобщиха от БФС. Най-важната част от информацията обаче е, че Марица (Пловдив) получава лиценз. Този клуб беше единствен с проблеми и именно заради неуредици в документацията до момента централата не бързаше да обяви състава на групата.

Участието на Марица (Пловдив) означава състав на Втора лига от 18 отбора, като там ще бъде добавен и Витоша (Бистрица). "Тигрите" от Бистрица завършиха на 2-о място в Югозападната Трета лига и са поканени от БФС да попълнят освободеното място от прекратилия съществуването си Царско село (София).

Още осем клуба трябва да получат лицензи за участие, като сред тях са и четирите новака. ОФК Спартак (Плевен), който имаше проблеми със стадиона си, вече е спокоен, че ще приема противниците си на стадиона в града. План Б за плевенчани беше стадион Ловеч.

В близките дни БФС трябва да насрочи дата за тегленето на жребия за програмата, а първенството във второто ниво на българския футбол започва в уикенда 16-17 юли.

Ръководството на БФС е легитимно, въпреки съдебното решение

Ръководството на БФС е легитимно, въпреки съдебното решение

Това заяви адвокат Георги Гочев

На свое извънредно заседание Лицензионната комисия към Българския футболен съюз взе решение да бъде издаден лиценз на ПФК Марица 1921-Пловдив за участие във Втора професионална лига през сезон 2022/2023 г.

Останалите клубове от ВПЛ, които към момента са получили положителна оценка за изпълнение на минималните изискуеми критерии за лиценз, са както следва:

ПФК Монтана-1921 (клубът кандидатства и получи лиценз за участие в Първа лига, но по спортен път не си осигури класиране в нея)

ФК Етър (гр. Велико Търново)

ФК Миньор - Перник

ФК Струмска слава-1927 (Радомир)

СФК Спортист-2009 (Своге)

СФК Литекс, гр. Ловеч

СФК Созопол

СОФК Янтра 2019 (гр. Габрово)

СФК Добруджа 1919 (гр. Добрич)

След предстоящите заседания на Лицензионната комисия ще бъдат обявени имената на останалите клубове, изпълнили критериите за участие във Втора професионална лига през сезон 2022/2023 г.