Германската марка Opel показа онлайн чисто новия си компактен SUV Crossland X. Машината ще се позиционира в B сегмента на европейския пазар, като основни конкуренти се очаква да бъдат Renault Captur и Peugeot 2008.

Новият градски кросоувър Crossland X, който идва да замени Meriva, е с 15 по-къс от Astra, но компанията обещава просторен интериор за до петима пътника. Оформлението на таблото е познато от по-големите Astra и Mokka X, като централната конзола е доминирана от дисплей, от който се управляват функциите на инфотейнмънт системата.

На борда шофьорът ще може да се възползва от асистиращи системи и такива за сигурност като Advanced Park Assist, Forward Collision Alert със засичане на пешеходци Automatic Emergency Braking, Driver Drowsiness System, Lane Keep Assist, Speed Sign Recognition и Side Blind Spot.

Познатите ни от други актуални модели на фирмата адаптивни диодни фарове също намират място тук, както и 180-градусова камера за паркиране и head-up дисплей.

Opel все още не разкрива детайли около двигателната гама на модела, но все пак споменава, че ни очаква богато семейство от бензинови, дизелови и LPG (пропан-бутан) мотори. Те ще се предлагат с ръчна и автоматична трансмисии, които ще изпращат мощността само до предните колела.

Публичната премиера на модела е насрочена за изложението в Женева през март тази година, като тогава най-вероятно ще станат ясни подробностите около двигатели, както и ценовата листа, пише AutoClub.