Австралийската тенис федерация забрани показването на руски и беларуски флагове по време на Откритото първенство на Австралия след инцидент в първия ден от турнира.

На руски и беларуски играчи е разрешено да участват на първия за годината турнир от Големия шлем, но трябва да го направят под неутрален флаг заради руската инвазия в Украйна.

Първоначално на феновете беше позволено да носят знамена на двете страни в Мелбърн Парк, стига да не причиняват смущения, но ситуацията се промени, след като в понеделник руски флаг беше изложен на видно място край корта по време на сблъсъка от първия кръг между Катерина Байндъл от Украйна и Камила Рахимова от Русия. Украинката спечели мача в три сета.

Снимки на агенциите също показаха руски флаг, изложен на трибуните на "Род Лейвър арена".

Посланикът на Украй

Australian Open с рекорд по посещаемост в първия ден на надпреварата

Australian Open с рекорд по посещаемост в първия ден на надпреварата

49 274 фенове са били част от дневната сесия и 28 670 във вечерната

на в Австралия Васил Мирошниченко призова Тенис Австралия незабавно да наложи своята политика на неутрален флаг.

"Знамена от Русия и Беларус са забранени на място на Откритото първенство на Австралия", каза Tенис Австралия в изявление от вторник.

Нашата първоначална политика беше, че феновете могат да ги внасят, но не могат да ги използват, за да не предизвикат смущения. Вчера имахме инцидент, при който беше поставено знаме край корта. Забраната ще влезе в сила незабавно", съобщиха още организаторите.