Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази подкрепата си за лидерът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович. Той пусна видеообръщение в социалната мрежа "Инстаграм", с което се обърна към сънародниците си и премиера на Австралия Скот Морисън.

"Уважаеми граждани на Сърбия, изправяли сме се пред много проблеми в региона, но това, което никога не успяха да ни вземат като народ, са нашето сърце, нашата гордост и нашето достойнство. Казвам това заради всичко, което се случи в Мелбърн, а не за да трупам политически рейтинг. Натискът върху Новак Джокович, гражданин на Сърбия, по непознати за нас причини достигна такива размери, че няма как да не се изкажа и да споделя какво мисля и какъв е нашият отговор към Австралия на всичко това", заяви Вучич цитиран от "Труд".

Масови протести в Австралия срещу ваксинацията и депортирането на Джокович

Масови протести в Австралия срещу ваксинацията и депортирането на Джокович

Походът е наречен "Срещу лудостта на Australian Open"

"Вероятно нямаше да кажа и дума, ако след повторното решение на австралийските власти да отменят визата на Новак Джокович, не се изказа премиерът на Австралия Скот Морисън, който обяви, че е доволен от отмяната на визата на най-добрия тенисист в света. Изненадан съм преди всичко, че това решение може да бъде взето от изпълнителната власт, при това след първоначалното решение на съдебната власт. Често ни подсещат какво е върховенство на закона. Представете си какво би станало, ако в Сърбия някой министър не уважи решение на съдия или на правосъдните органи. Но с това само ни показаха доколко независимо е правосъдието им и колко маловажно е то, след като всичко се решава от изпълнителната власт", посочи Вучич.

"Ще обърна внимание на по-важното - моралния аспект на казуса. Ако искахте да забраните на Новак Джокович да спечели 10-и трофей в Мелбърн, защо не го върнахте веднага и защо не му казахте, че не може да получи виза за Вашата страна? Защо го мъчите и тормозите не само него, но и неговото семейство, както и цял един народ, който е свободен и горд. Нужно ли е това, за да спечелите някакви избори", попита Вучич австралийските власти.

Сагата продължава: Новак Джокович отново беше арестуван

Сагата продължава: Новак Джокович отново беше арестуван

Ще бъде в хотел под наблюдението на граничарите

"Ето, появи се един президент на една малка страна, който има смелост да каже тези неща на един голям премиер от една голяма. Знаете ли защо? Защото говоря истината. Ние ще се борим за Новак Джокович. Това, че ще го малтретирате ден, два или пет, няма да промени отношението на нашия народ към този на Австралия, който много уважаваме и ценим. Може да пишете стотици, хиляди текстове как Джокович е най-лошият. Той ще остане най-добрият тенисист на всички времена и завинаги ще бъде в сърцата ни. А Вие, които смятате, че ще постигнете нещо с тормоз, никога няма да повлияете не само на Новак Джокович, но на когото и да е от нашия и вашия достоен и горд народ. Сърбия винаги ще бъде с Новак Джокович и винаги ще Ви отговори с много по-добро отношение от вашето към Джокович, но спазвайки международните правила и държавния протокол. Да живее Сърбия! Новак, с теб сме", завърши сръбският президент.

Три години затвор в Сърбия и пет в Австралия грозят Джокович

Три години затвор в Сърбия и пет в Австралия грозят Джокович

"Ако се окаже, че е нарушил правилата, решенията ще се вземат от съответните органи"