Двама от ръководителите на леката атлетика в Албания бяха отстранени от спорта за фалшифициране на резултата на спортист, за да му помогнат да се класира за Олимпийските игри в Токио, съобщиха от Комисията по почтеност на леката атлетика.

Състезателят на скок на дължина Измир Смайлай регистрира национален рекорд през май 2021 година, което му осигури участие на Игрите в Токио.

От комисията обясниха, че президентът на албанската федерация по лека атлетика Гьерги Рули и генералният секретар на федерацията Николин Диониси се уговорили да предоставят фалшиви данни за вятъра при скока на атлета от 8,16 метра в Тирана.

Нередовният скок спечели на Смайлай олимпийска "уайлд кард", която се дава на по-ниско класираните нации.

Той беше единственият албански лекоатлет при мъжете на Олимпиадата в Токио, където Рули пътуваше като негов треньор. Смайлай също се състезава на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Диониси се призна за виновен по четири обвинения и беше отстранен от спорта за четири години, като санкцията със задна дата изтича през декември 2026 г.

Рули оспори обвиненията на изслушването в Ница, Франция, където трима съдии решиха, че той е замесен в заговора и му наложиха петгодишната забрана, която изтича през април 2028 г.

На Олимпиадата в Токио Смайлай се класира на 17-то място в квалификациите със скок от 7,86 метра и не се класира за финала.

30-годишният спортист бе с временно със спрени права, но той бе оневинен за участие в измамата и наказанието му е отменено.