България ще участва с 13 лекоатлети на предстоящото през август Европейско първенство, което ще се състои в столицата на Германия, Берлин.

Министър Кралев връчи почетен плакет на световната шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева

Министър Кралев връчи почетен плакет на световната шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева

"Световна титла с толкова сериозен резултат е нещо фантастично и искрено Ви поздравявам за успеха", зави министърът

При дамите ще участват Ивет Лалова и Инна Евтимова в спринтовите дистанции, Габриела Петрова и Александра Начева на троен скок, Мирела Демирева на висок скок и Радослава Мавродиева на тласкане на гюлле. Очаква се Милена Миткова да получи покана заради мястото си в европейската ранглиста.

При мъжете надеждите ни са съсредоточени в спринтьорите Денис Димитров и Петър Пеев, тройните скачачи Момчил Караилиев и Георги Цонов и бегача на 3000 метра с препятствия Митко Ценов. Покрит норматив има и гюллетласкача Георги Иванов.

България спечели общо 17 медали на Балканиадата в Стара Загора. Нашите атлети грабнаха 5 златни, 5 сребърни и 7 бронзови отличия. Нашите атлети се класираха на пето място в крайно класиране след Румъния (9,8,6), Гърция (8,9,5), Сърбия (8,2,2) и Турция (5,6,8).

Географията на балканската лека атлетика се разширява много, като дори Сан Марино подаде молба за участие в асоциацията, която вече се нарича "Балканска атлетика и приятели".