Шабан Мустафа стана първият в историята победител в ултрамаратона „Софийски манастири“.

Шампионът по планинско бягане измина 73-километровата дистанция за 6.42:14 ч. и изпревари втория Александър Димов с близо час и половина. Резултатът на шампиона бе оценен от специалистите като "феноменален". При колоездачите на същото разстояние най-бърз бе Емил Стойнев, финиширал за 4.01:11 ч., докато при дамите с велосипеди победителка е Анелия Карагьозян с 5.14:26 ч.

С време 3.23:46 ч. Шабан Мустафа спечели титлата и на късата дистанция от 42 км, където при жените номер 1 бе Сабина Николова с 4.45:00 ч. С велосипедите пръв пресече малкия финал Емил Стойнев(2.02:32 ч.), при жените най-бърза бе Анелия Карагьозян с 2.34:28 ч.

Първите в историята ултрамаратони по планинско бягане и състезание по планинско колоездене „Софийски манастири“ бяха организирани днес от Столична Община и Сдружение Маратон по инициатива на проекта София - Европейска столица на спорта.

Идеята е на общинския съветник  натоли Илиев, организационен секретар на София2018, за реализацията спомогна ентусиазмът на опитните в определянето на трасета Петър и Борислав Панкови. Заедно екипите на Европейска столица на спорта, на Сдружение Маратон и доброволците успяха да осъществят за рекордно кратко време първото издание на това много тежко като организация и изпитания ново събитие, в което се преплитат история, религия, спорт и национални ценности.

Маршрутът преминаваше през няколко емблематични за столицата и областта манастири – Клисурски Св. Петка, Дивотински Св. Троица, Горнобански Св.

Кирил и Методий, Владайски Св. Петка, Драгалевски Св. Богородица, Бистришки Св. Петка, Бистришки Св. Йоаким и Ана, Урвички Св. Николай, Кокалянски Св. Архангел Михаил и Лозенски Св. Спас.

Стартът бе от Клисурския манастир Св Петка бе даден в ранни зори, още по тъмно, в 6.30 ч., едновременно за всички участници. Трасето изви към вилна зона Габер по полски път, после покрай Дивотински манастир, по туристическа пътека през Михайлово, Градоман, Мало Бучино, Бонсови поляни, Владая, над Бояна, Драгалевци, Симеоново, през Бистрица, над Кокаляне, под Дяволския мост навлизаше в Лозенска планина за да финишира до базата на БЧК край село Лозен. Дистанциите са две: на 42 и на 73 кг, а възрастовите групи са мъже/жени и мъже/жени над 40 г.

Победителите при мъжете и при жените в дългата дистанция получиха по 500 лв., завършилите на второ място – по 300 лв, на трето – по 200 лв, на 4-о – по 150 лв и на пето – по 100 лв. За ветераните и за най-добрите в по-кратката дистанция са предвидени материални награди, а за призьорите във всяка категория - медали.