Най-добрият български състезател в тройния скок през последните години - Момчил Караилиев, няма да участва на олимпийските игри в Лондон, които започват в края на месеца (27 юли - 12 август). Лекоатлет №1 у нас за 2009 г. не успя да покрие норматив по време на приключилото днес европейско първенство в Хелзинки (Фин) и сам обяви, че няма да прави повече опити да гони квота.

30-годишният сливналия, който пропусна голяма част от сезона заради претърпяна операция на коремен мускул, зае 5-о място в крайното класиране във финландската столица с най-добър опит от 16.77 м във финала. Постижението бе с 4 см по-силно от резултата, с който Караилиев преодоля квалификациите, и само с 8 см по-слабо от олимпийския норматив "Б" (16.85). Европейски шампион стана 35-годишният ветеран Фабрицио Донато (Ит) със 17.63 м, а другият български финалист - 22-годишният дебютант Златозар Атанасов, остана предпоследен 11-и с 16.39.

"Много лесно състезание. Беше много подходящо за медали, но човек трябва да е добре трениран - сподели Караилиев. - Аз обаче имах тежка травма и се завърнах чак през май. За мен това пето място е най-големият успех. Най-вероятно няма да гоня покриване на норматив за олимпиадата в Лондон. Много съм зле. Нямам тренинг. В момента изстисквам максимума от себе си и даже усещам някакви болки в адуктора. Поради тази причина няма да търся състезания за норматив."

Пред Караилиев няма и много време да преследва квота, понеже крайният срок за покриване на норматив в индивидуалните дисциплини изтича тази неделя (8 юли). Днес пък е последната дата, на която атлетически отбори могат да гонят резултат за щафетните бягания в Лондон '12. А това означава, че България няма да има свои представителки в спринта на 4х100 м, каквито амбиции бе заявила федерацията (БФЛА). В Хелзинки квартетът ни в състав Габриела Лалева, Тезджан Наимова, Карин Околие и Вая Владева финишира за 45.25 сек. и се нареди 13-и от 14 тима в 1/2-финалите.

"Като цяло представянето на България на Евро '12 може да се определи като успешно - коментира шефът на БФЛА Добромир Карамаринов. - Европейската титла на Ивет Лалова бе върхът в нашето участие. Силвия Дънекова пък успя да покрие олимпийски норматив на 3000 м с препятствия. Разбира се, имаше и такива, които не успяха да изпълнят задачата поне да изравнят личните си резултати, но това трябва да им е за урок за следващите състезания."