Спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова се класира за финала на троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в Рим по възможно най-трудния начин, като с 13.86 м си осигури 12-тото място, но ще участва в борбата за разпределението на отличията в неделя в 22:04 часа, българско време.

"Не беше малко инфарктно, а много инфарктно. Много ми се искаше да се развие по различен начин, но е важен финалният резултат. Винаги съм била на мнение, че квалификацията и финалът са две различни състезания, така че се надявам на 9 юни нещата да изглеждат по съвсем различен начин.

Сега ще изкоментираме и с тренера нещата. Прекалено дълго отсъствие имах от големите форуми и моето голямо желание нещата да се случват бързо и веднага може би ми изигра една доза неприятно участие в представянето. Изваждам си поуките и неделя е нов ден.

Радва ме това, че отново съм на финал. Това е всичко, за което мечтая. Ще направя всичко възможно това да се случи и в неделя.

Специфична е настилката. Доста по-различна е, ние в България нямаме такъв подиум. Вчера за първи път успяхме да стъпим и да се опитаме да усетим за какво става въпрос. Но това в никакъв случай не е оправдание. Както може да се получи лош скок, така може да стане и много голям. Просто малко по-различно трябва да се нагласиш към бягането и към самия скок.

Щом съм тук, значи нещата здравословно са добре. Във финала ще вляза с най-щастливата и най-положителната настройка. Искам да правя това, за което съм готова. Знам, че съм положила адски много труд и в неделя ще бъде съвсем различно състезание.

Малкото стартове си беше наше решение с тренера, да се пазим за големите шампионати. Почти на 32 не е като на 22, така че трябва много умно да се действа. Както казах, подиумът е специфичен - днес е станало така, в неделя може да станат съвсем други неща.

Страхотно е, че ще сме две на финала. Поздравления за Алекс - страхотен резултат, лично постижение. Тя също се връща след една много голяма пауза и знам какво е изпитала. Пожелавам й в неделя още повече. Беше важно да дадем тон и да се класираме за финал. Надявам се, че след нас и другите така ще продължат.

Стефка Костадинова беше заедно с тренера. Пожела ми успех. Да видиш Стефка Костадинова на този стадион с 209 см...може само да настръхнеш и да се мобилизираш още повече. Страхотно е, благодарим й, че е тук", сподели Петрова в Рим, след участието си в квалификациите.

Начева: Не искам да се отпускам и да се радвам

Начева: Не искам да се отпускам и да се радвам

Тя коментира, че е дошла за медал