Видеотон е унгарски професионален футболен клуб. Клубът игрaе домакински си двубои за постоянно на стадион „Шоштой”  от 1967 г. , като преди това е домакинствал на този стадион само в някои периоди от своята история. „Шоштой” е многофункционален стадион с лекоатлетическа писта и е пригоден за различни спортове с капацитет от 14 300 седящи места.Той се намира в гр. Секешфехервар.

Клубните емблеми и гербове са се променяли многократно през годините, но винаги тимът е играл в цветове синьо и червено, което символизира цветовете и на герба на Секешфехервар. С подобни цветове клубът може лесно да обедини и свой бъдещи фенове от България, а и най-крайните привърженици на Видеотон са обединени във фен клуб със звучното и нахъсващо название „Червено-сини дяволи” което може да се хареса на доста футболни запалянковци.

Първият най-успешен период в историята на Видеотон е в средата на 80-те, когато клубът достига до финал в турнира за Купата на УЕФА -тогавашното название на сегашната Лига Европа. Това изненадващо събитие за тогавашното, а и за днешното време, настъпва през далечната 1985г. Втората най-успешната ера настъпва, когато клубът печели първата си унгарски титла през 2011 г. И именно върху причините и обстоятелствата довели до тази титла през 2011г. на един тим изпаднал дълго време в небитието на Втора унгарска дивизия, имам намерение да концентрирам внимание.

Всичко започва през сезон 1984г. – 1985г., когато клубът привлича вниманието на международната футболна общественост, като съумява да достигне финал за Купата на УЕФА след забележителна кампания. Видеотон преодоля Дукла Прага, отбор ползващ се по това време с отлични условия от партийната върхушка в тогавашна Чехословакия. След двете срещи между Видеотон и Дукла Прага крайният резултата е 1:0 в полза на унгарците. Френският ПСЖ е вторият отбор, имащ злощастната съдба да срещне тима на Видеотон през тази кампания и всичко това се потвърждава с двете победи, които Видеотон печели с 4:2 и съответно 1:0 в Париж.

В третия кръг на надпреварата маджарите губят първия от двубоите с Партизан Белград с 2:0, но за реванша остава само една въпроситена. Колко гола ще отбележи Видеотон и дали приказката ще продължи (сините фенове в България добре познават това усещане). В ответния двубой унгарските футболисти са във вихара си и отбелязват пет безответни гола. В четвърт финалите Видеотон играе с Манчестър Юнайтед. На "Олд Трафорд" Манчестър Юнайтед печели с 1:0. В домакинството си Видеотон побеждава английския отбор с 1:0, но това не стига. Следва изпълнение на дузпи и Видеотон спечели с 5:4.

В полуфиналите Видеотон играе с босненски (бившият Югославски) добре познат в България Ф.К.Железничар (Сараево). В първия мач като домакин Видеотон спечели с 3:1 и това е достатъчно, за да преодолее своите босненски съперници, след като загуби с 2:1 в Сараево. Приказката наистина продължава. На финала предстои мач с испанския гигант Реал Мадрид (бел.ав. Реал излиза с изцяло титулярният състав). В първия мач Видеотон отново е домакин на „Шоштой Стадион” , но „приказката” се оказва е към своя край и Видеотон губи с 0:3 пред 38 000 зрители.

Във втория мач на садион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид, Видеотон побеждава  с 1:0, като голът е вкаран от Лайош Майер в самия край на двубоя. На „приказката” окончателно е сложено край. Тимът завършва на трето място местния шампионат, а сезонът е един от най-успешните във футболната история на Видеотон.

През 90-те години Видеотон се представя с променлив успех на домашна сцена, като през 1998 г. едва избягва изпадане и приключва сезона на  16-то място. Така клубът трябва да спечели плейоф за оставане в елита, а негов съперник е Ф.К. Шопрон. Видеотон отново в безпогрешен, когато става въпрос за преки елиминации, като печели и двата мача с 2:1 и 3:0. Изпадането обаче идва в следващата година, с което се сложи край на серия от 29 години в първа дивизия.

Началото на реформите в клуба започват през 2000г. Клубът печели Втора дивизия и отново се промотира сред най-добрите унгарски отбори, като никои от грандовете не вижда сериозна конкуренция в негово лице. Но дори клубът да е новак в елитната унгарска футболна група през 2011г., неговото име отдавна означава тежки двубой за съперниците, изправили се срещу него, особено в преки елиминации.

Това разбират и всички съперници на домашна сцена, срещнали Видеотон в надпреварата за националната купа през 2001г. Видеотон се справя успешно с всички противници и достига до финал за Купата, където губи зрелищно от месният хегемон Дебрецен с 5:2. Това довежда и до участието на маджарите в Интертото Къп, където те са победени от българския Марек (Дупница) в първия кръг.

През 2006г. отборът се представя повече от добре и изравнява клубното постижение от 1985г., като финишира на трето място в шампионата и гарнира това постижение със спечелената Унгарската купа, като побеждава на финала Вашаш с 6:5 след дузпи, като в редовното време мачът приключва при резултат 2:2.

Следващите години Видеотон е изправен пред сериозни финансови трудности. Трудностите се трансформират в състояние на „несъстоятелност”, която обявява клуба.

Тогава се появява и човека направил така ,че несъстоятелният Видеотон да израсне с цял тон до ВидеоТОН.

ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ!

Автор: Георги Сотиров