Най-силният спомен от България на оттеглящия се след седмица мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън е от срещата му като наставник на шотландския Абърдийн с Марек (Дупница), която той губи на стадион "Бончук" с 2:3. Това разкри президентът на Славия Венцеслав Стефанов, с когото са лични приятели.

Двубоят е от първия кръг на тогавашния Турнир на носителите на национални купи и се играе през есента на 1978 г. пред препълнени трибуни. Голове за домакините вкарват братята Венцислав и Петър Петрови (два). Техните имена бодат съзнанието на Фъргюсън и до днес. Това е единственият сблъсък на шотландеца с български отбор в кариерата му.

Преди 5 години Венци Стефанов гостува на сър Алекс в дома му в Манчестър. "Фъргюсън ясно си спомняше мача в тогавашния град Станке Димитров, разказва босът на "белите". - Това бе дебютът му като треньор в международни мачове, тогава с Абърдийн. Разпитваше ме и за братята Петрови, които вгорчиха живота му тогава".

Повод за запознанството между двамата преди 5 години е бил трансферът на Димитър Бербатов, признава Стефанов.

"Покрай това му бях на гости три дни, като дори бях поканен на вечеря в дома му, запознах се със съпругата му Кати и с единия му син. Води ме да гледам конюшната му, където тогава отглеждаше 10-15 расови животни. Конете са голямата му страст, както е известно. В общуването с него вднага разбираш, че този човек не е просто голям, а много голям. На фона на успехите, които е постигнал, се държи съвсем земно и нормално, което те кара да благоговееш пред него", разказва Венци Стефанов пред "България днес".

По времето, когато Митко Бербатов бе оставен на пейката за сезон и половина, "белият" бос за разлика от футболните фенове у нас не е намразил шотландеца.

"Познавайки го, аз знаех, че няма място да бъде хулен. Фъргюсън работи само за доброто на Манчестър Юнайтед и отборът за него е повече от Бербатов, Рууни и Кантона или от който и да било футболист. Решението му за Митко бе продиктувано от интересите на отбора, а не от други неща", твърди Стефанов.