Надеждата на родния тенис Валентин Димов и неговият баща и треньор Иван Димов (преподавател по тенис в НСА) бяха гости на 30-ото издание на кръгла маса „Топспор", провеждана от Топспорт.бг и в. „Топспорт" със съдействието на „Еврофутбол" и любезното домакинство на „Best Western City Hotel". 18-годишният Валентин бе във възторг от досега си до големи звезди по време на участието си в „Уимбълдън".

Валентин Димов е впечатлен от организацията на турнира на Острова, където е успял да се докосне до най-добрите в света.
"Тренирахме на съседни кортове със самия Роджър Федерер, който е любимият ми тенисист. Видях отблизо също Рафа Надал, Мария Шарапова, Ана Иванович. Аз нямах шанса да разменя няколко топки с тях, но присъствието на тези хора те зарежда с мотивация да дадеш всичко от себе си и да станеш като тях. Практика е водещите тенисисти да използват юноши като спаринг-партньори, но за момента не съм имал шанса да бъда такъв, разказа Димов. - Доволен съм, че успях да преодолея квалификациите в Лондон и да попадна в основната схема. Това бе отличен опит за мен, преди последното ми състезание при юношите - Европейското първенство следващата седмица."

По време на "Уимбълдън" се е случил и прецедент при юношите.
"На самия турнир се случи нещо, което никога преди не е ставало. Времето беше лошо и Валентин Димовчаст от срещите се играха в зала.

Вторият ми мач от квалификациите се проведе в зала. В основната схема отстъпих малко нещастно на американския си противник. Във втория сет се стигна до тайбрек, който загубих, и вероятно това повлия на играта ми в третия сет. Първата квалификация бе на открито, но на хард, не на трева. Аз лично предпочитам твърдата настилка, тъй като на такава предимно се готвя."
Тук в дискусията се включва и бащата на Валентин - Иван, който казва, че всичко, което синът му е постигнал до момента, е плода на много труд и лишения в сравнение с живота на връстниците му.

"Мога да кажа, че аз съм насочил синовете си към тениса. Братът на Валентин - Димитър, му е основният спаринг-партньор, а в България е изключително важно да имаш добър партньор срещу себе по време на тренировките. Когато се занимаваш със собствените деца в даден спорт е по-лесно. Знаеш какво правят, как се хранят, въобще всичко, което е от значение. С едно дете, което просто тренираш, е далеч по-сложно. Когато напусне корта, се губи контролът. За да станеш добър в спорта трябва да понесеш лишения. Синовете ми си лягат рано, излизат само веднъж или два пъти в годината. Трябва да са много мотивирани, за да успеят да станат класни спортисти", обясни Иван Димов. Бащата благодари на ДАМС и федерацията по тенис за средствата, които отпускат за сина му под формата на стипендия. Същата помощ получават още Григор Димитров и Цветана Пиронкова.
"За миналата година парите ни бяха преведени, макар и със закъснение. Като цяло не са достатъчни. Нужен е и спонсор, който да поеме част от разходите по подготовката. Средствата, които получаваме от ДАМС, са 22-23 000 за годината. Преди 4 дни получихме малък транш - 6000 лева, а аз изтеглих голям кредит, за да няма финансови пречки преди заминаването ни следващата седмица за европейското", допълни бащата.

Валентин Димов не съжалява за изпуснатите неща от детството, защото сам е направил избора си. "Европейското първенство в Австрия ще е последното ми като юноша. В този форум участват двамата най-добри състезатели от една страна. От България в моята възрастова група сме аз и Васил Младенов, до 16 години е изключително талантливия Григор Димитров. За момента водач в ранглистата до 18 години е беларусинът Владимир Игнатик, но дали е най-добър при юношите не мога да кажа, защото преди време Григор едва не го победи. В момента тренирам с отбора за Купа "Дейвис", дори понякога на тренировка вземам сет от някой от най-добрите български тенисисти. Това ми помага да видя нивото, към което  се стремя.

Мотивира ме допълнително да вървя напред", сподели още Валентин, който през зимата стана шампион при мъжете в зала. Талантът планира да участва до края на годината в няколко турнира на ИТФ, които са с награден фонд от 10 000 долара и от 25 000 долара.

Иван Димов е на мнение, че Валентин е изгубил точки и не е успял да защити актива си от миналата година, защото поради финансови причини са отказали 11 състезания.

"След откритото първенство на Австралия Валентин бе №67 в ранглистата при юношите, но пропуснатите поради липса на финанси турнири оказаха своето влияние. На този етап от планираните 4-5 точки за световната мъжка класация сме реализирали 2. Попадането в основната схема на "Уимбълдън" само по себе си е знак, че даден състезател има умения и той е талантлив играч, каза още бащата и разказа за гостуването на сина му в академията на Ник Болетиери. -

Мога да кажа, че материално-техническата база в школата на Болетиери е на невероятно високо равнище. Като треньори обаче, ние българите по нищо не отстъпваме на англичани, американци и т.н. Има наистина много талантливи деца в тениса в България, но е важно как ще бъдат подготвени от самото начало, как ще спазват режимите си."