Европейската футболна централа (УЕФА) нападна английските футболни привърженици с обвинението, че те стоят в основата на зачестилите безредици по футболните стадиони в мачове от евротурнирите, предаде агенция Ройтерс.

"Крайно време е да си зададем въпроса защо неприятностите възникват все на мачове с участието на английски отбори.

Така например в сряда фенове на Ливърпул причиниха безредиците в Атина след финала в Шампионската лига", заяви Уилям Гайар, специален съветник на президента на УЕФА Мишел Платини, в интервю за Ройтерс.

Гайар се обяви за затягането на мерките за сигурност на следващия финал в Шампионската лига, който трябва да се играе в Москва.

"В УЕФА обсъждаме идеята на феновете да се дава виза само срещу представен билет за мача", разкри Гайар. Според него английската полиция е най-напреднала в Европа по отношение на осигуряването на реда по време на футболни срещи.

"Обаче част от английските запалянковци се възползват от по-слабите мерки за сигурност при пътуванията си извън Острова и създават проблеми", допълни Гайар.

Дясната ръка на Мишел Платини разкри още, че на 28-ми ноември в Брюксел ще се проведе среща между представители на УЕФА и вътрешните министри от страните в ЕС, на която ще присъстват и представители на полицейските структури и националните фенклубове.

Темата на тази среща ще бъдат мерките срещу футболното хулиганство.