Веселин Топалов

Веселин Топалов е български шахматист и гросмайстор. През април 2006 той оглавява ранглистата на ФИДЕ с ЕЛО 2804, след изваждането от нея на отказалия се от състезателна дейност Гари Каспаров.

Веселин Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе. На 8 години баща му го запознава с правилата на шахмата. На 12 г. вече е майстор на спорта, а на 14 г. за Световната си титла е удостоен със званието международен майстор.

Три години по-късно Топалов е гросмайстор, като през следващата 1993 г. за пръв път попада сред първите 10 в световната ранглиста. През 2005 става световен шампион по версията на ФИДЕ на световното първенството в Сан Луис, Аржентина. Негов мениджър към 2005 г. е Силвио Данаилов.

През 1990 г. в Сингапур спечелва световната вицешампионска титла за юноши до 16-годишна възраст. Балкански шампион за юноши става през 1991 г. в Дурас, Албания. През 1992 г. получава от ФИДЕ гросмайсторска титла. Републикански шампион за мъже — през 1994 г. във Варна. На световното първенство в Триполи през 2004 г. печели бронзов медал. Има победи над всички супергросмайстори в света.

Победител в редица турнири: Мадрид, Испания — 1996, Новгород, Русия — 1996, Амстердам, Холандия — 1996. През март 2005 заема второ място на супертурнира в Линарес с равен брой точки с Гари Каспаров и победа над него. След нея великият руски шампион се отказва официално от състезателна кариера и това бе последната за му партия. Два месеца по-късно Топалов спечели суперсъстезанието от 20-а категория „М-Тел Мастърс“ в София. Веселин Топалов стигна до световната титла в Сан Луис след 6 победи и 8 ремита.

През 2006 г. губи мача с Владимир Крамник (т.нар. обединителен мач за световната шахматна корона) в Елиста, Калмикия. Мачът е съпътстван с редица скандали, най-известният от които е за честотата на посещения на тоалетната от Крамник. Самият мач може да бъде проследен на официалния сайт на състезанието.

След скандалния мач и прибирането си в София, Топалов веднага иска реванш от Крамник. Той отказва, но според официалните правила на ФИДЕ е длъжен да приеме мач с всеки претендент за титлата, който има коефициент ЕЛО над 2700. Към януари 2007 г. все още се чака решение на ФИДЕ по този въпрос.

Междувременно Топалов открито заявява, че Крамник е използвал непозволени средства и за нищо на света няма да се върне в Елиста. В интервю за испанския вестник „ABC“, той споделя „КГБ помогна на Крамник, но както Кремъл никога няма да признае, че е отровил руския шпионин, така и Владимир Крамник няма да обяви, че е мошеник и че е мамил“. От щаба на Топалов твърдят, че разполагат с многобройни доказателства за измамите.

 Ливиу Дитер Нисипеану

Повече информация ТУК

 Шахрияр Мамедяров

Повече информация ТУК

Гата Камски

Повече информация ТУК

Майкъл Адамс

Повече информация ТУК

Кришнан Сасикиран

Повече информация ТУК