Утрешният ден е паметен не само за Димитър Бербатов, но и за българския футбол въобще. Съдбата отреди капитанът на българския национален отбор да дебютира за шампиона на Англия и Европа Манчестър Юнайтед на 13 септември не къде да е, а на свещения “Анфийлд Роуд”.

Един срещу друг се изправят двата най-титуловани отбори в Родината на футбола. Ливърпул все още е на върха по национални титли – 18, но благодарение на феноменалния шотландски мениджър Алекс Фъргюсън Юнайтед се доближи само на една шампионска купа до “мърсисайдци”.

Това, че Бербо трябва да дебютира за Юнайтед точно в такова дерби, прави приликите с пробива на Христо Стоичков в Барселона поразителни. Вижте защо. През лятото на 1989 година Христо Стоичков е спазарен за испанския гранд Барселона за космическите за тогавашните български стандарти 4 милиона долара.

Споменатата сума, срещу която Йохан Кройф си осигурява звездата на ЦСКА на “Ноу Камп”, има за ухото на средно статистическия българин същите оглушителни измерения, каквито сега придоби трансферът на Бербатов в Юнайтед срещу 30,75 милиона паунда. Според договорката Стоичков облича екипа на Барса година по-късно – през 1990-а.

Програмата на Примера дивисион за сезон 1990/91 отрежда на Ицо дебют в градското дерби на Барселона срещу Еспаньол. То се играе на стадиона на врага на “червено-сините” – “Сария”. Сега Димитър също трябва да дебютира в дерби, в което неговият отбор гостува. Мачът на Ицо е също през септември – на 1-и.

Също като Ливърпул – Манчестър Ю сега – от 14,45 часа утре, и Еспаньол – Барселона тогава е първи двубой от кръга. Испанският сблъсък, в който дебютира Стоичков, е преди всички останали, които се играят на следващия ден – на 2 септември.

Стоичков започва като титуляр в състава, който само 2 години по-късно ще бъде определен като Дрийм тийма на Барселона. Куриозното е, че на терена от другата страна на барикадата има българин, и не кой да е. В състава на Еспаньол е символът на Левски Наско Сираков, който също дебютира, след като е преминал от Сарагоса.

Още нещо изключително – начело на “по-малкия брат” на Барселона е Луис Арагонес. Мъдреца от Орталеса тази година направи Испания европейски шампион за втори път в историята. На Иберийския полуостров Арагонес обаче отдавна е легенда.

В дебюта си в Англия Бербатов също като Стоичков се изправя срещу испански треньор – начело на Ливърпул е Рафа Бенитес, а в същото време неговият собствен тим е воден от чужденец по отношение на местното първенство – шотландеца Фъргюсън.

Стоичков излиза срещу отбора на Арагонес в Примера, като негов наставник е холандецът Кройф. За радост на феновете на ЦСКА Стоичков и Сираков са на двата полюса на представянето си в онзи мач.

Христо носи победата на своя тим с гол в 42-ата минута. Ицо вкарва в типичния си стил, след като нахлува отляво в пеналта и с кинжален диагонален удар прострелва вратаря на символичните домакини – бразилеца Висенте Жозе Фернандеш Биурун.

Ицо обезумява и веднага тръгва към агитката на Барса на стария стадион на Еспаньол – “Сария”. Това е наистина “летящ старт” за Стоичков, който дори и не е сънувал подобен дебют мечта. За Наско дебютът му с екипа на Еспаньол е кошмарен. Сираков е сменен от Луис Арагонес само след 15 минути игра.

Обявената причина е контузия, и по-точно – разтежение. Наско пропуска втория двубой на Еспаньол, срещу филиала на Реал (Мадрид) – Кастейон, но е на линия за победата над Севиля с 4:0 в третия кръг. Тогава Наско отбелязва второто попадение за своя тим – от дузпа в 35-ата минута.

Любопитното е, че в отбора на губещите е Тони Полстер, който само 3 лета по-рано обявява бойкот на награждаване на… Сираков. Причината е, че носител на “Златната обувка” за 1987 г. става румънецът от Динамо Букурещ Родион Каматару. Той изпреварва Полстер. С “Бронзовата обувка” пък е Наско Сираков.

Полстер обявява, че на Балканите всичко е нагласено и отказва да се яви на церемонията. Но да се върнем на Стоичков. “Все още си пазя черно-бели снимки от този незабравим мач за мен. Зарядът, естествено, не е като на Барса – Реал, но градското дерби си има своето собствено очарование”, ще каже Стоичков 10 години по-късно пред “Мундо Депортиво”.

”Това беше паметен двубой за мен. Той съвпадна с официалния ми дебют с екипа на Барселона в Примера. Никога няма да го изтрия от паметта си”, добавя великата ни “осмица”. Инерцията от ударния старт на Ицо срещу Еспаньол продължава в следващите 2 мача. На 9 септември 1990 г. Барса приема Валенсия.

Става така, че Ицо се изправя пак срещу отбор на българин, който пак е централен нападател – Любослав Пенев. Любо обаче не взема участие във въпросния мач заради травма. Пенев се включва в сезон 1990/1991 чак в 7-ия кръг – на 7 октомври срещу Сарагоса.

При дебюта си на “Ноу Камп” Ицо вкарва втория гол за успеха с 3:1. Той се разписва за 2:0 в 57-ата минута. На 15 септември – в третия кръг, Стоичков пак вкарва, и Барса пак бие – 3:2 над Бетис в Севиля. Ицо се разписва пак, както срещу Валенсия, за 2:0. Това става в 27-ата минута.

По ирония на съдбата и в Бетис през сезон 1990/1991 играе българин. Това е Трифон Иванов. Туньо обаче преминава в Бетис през зимата, като първият му мач е на 9 декември – 1:3 от Валенсия на Пенев.Така че летвата, поставена от началото на Стоичков в Барса, е доста висока.

Бербо има изключително тежък старт в Юнайтед – след гостуването на Ливърпул идва мач от Шампионската лига с Виляреал, а след това – дуел с Челси на лондонския “Стамфорд Бридж”. Голове за победи в тези три мача обаче ще издигнат Митко на пиедестал на “Трафорд”…


ЕСПАНЬОЛ - БАРСЕЛОНА 0:1
0:1 Христо Стоичков 42

ЕСПАНЬОЛ: Биурун, Мендиондо, Маестре, Албеса, Серхио, Мино, Гай, Габино, Наско Сираков (15 - Eскаич), Вутке (34 - Орехуела), Франсиско

Треньор: Луис Арагонес

БАРСЕЛОНА
: Субисарета, Нандо, Ферер, Роналд Куман, Серна, Бакеро, Гойкоейчеа, Амор, Стоичков (87 - Алесанко), Лаудруп (69 – Лопес Рекарте), Еусебио Сакристан

Треньор: Йохан Кройф

1 септември, 1990 г.
Барселона, стадион „Сария” – 40 000 зрители
Съдия: Марин Лопес
Жълт картон: Нандо (Б)