Наставникът на младежкия национален отбор Александър Станков и селекционерът на юношеския представителен тим Борис Ангелов бяха гости на 16-ата кръгла маса, която се организира от в. "Топспорт" и най-големият спортен сайт "Топспорт.бг" със съдействието на "Еврофутбол". Любезен домакин на събитието е "Бест уестърн сити хотел". Темата на дискусията бе: "Представянето на младежкия и юношеския национален тим в евроквалификациите през тази година."

Александър Станков"Смятам, че изминалата година е успешна за българския футбол като цяло. Не само за "А" отбора, който взе максимален брой точки от срещите си до сега, но и за младежкия и особено юношеския тим, на който предстои да премине още едно стъпало по пътя си към европейското. От години не са постигани такива резултати.

Младежкият тим можеше да се представи още по-добре, защото, за пореден път ще кажа, че тимът има потенциал. Специално за мен изминалата година е успешна", каза в началото на разговора Сашо Станков.

Селекционерът на младежите допусна само една загуба през годината от Белгия проблем. "Срещата с Белгия ни е единствената загуба за годината, но неприятното е, че се оказа фатална за класирането ни на европейско първенство, защото от години не сме участвали и имахме огромно желание да го сторим. Иначе мисля, че свършихме доста работа. Самочувствието на отбора до мача с Белгия бе подплатено с игра, а не само с приказки. Продължавам да твърдя, че отборът ни има бъдеще и потенциал", заяви Станков.

Селекционерът също така изрази възмущението си относно решението на Изпълкома за увеличаване бройката на чужденците в отборите в "А" група. "Учудващи за мен са решенията у нас, с които позволяваме да се увеличи броят на чужденците в елита. Така спираме развитието на младите играчи, които тренират в школите. Ако продължавам в същия дух и не се приеме една генерална линия за развитието на младите играчи, нищо розово не ни очаква", сподели Станков.

"В същото време за мача с Белгия в София не можех да използвам основни играчи, което се отрази, но не искам с това да се оправдавам за тежката загуба. Не е все едно дали в състава ще бъдат Валери Божинов, Чавдар Янков и Живко Миланов, но когато те се на терена, самочувствието на съотборниците им се повишава. И обратно, когато ги няма, тонусът на състава пада.

Когато отчитах работата си пред Изпълкома на БФС бях ясен и категоричен, че на младежите не трябва да се гледа като на втора ръка отбор, без цели, който само да дава играчи на първия състав", допълни Станков.

Борис АнгеловБорислав Ангелов: "Имаме много талантливи деца, лошото е че ги изпускаме. Много от тях отидоха да играят в чужбина в отбори от трета или четвърта дивизия. По този начин изгубихме много талантливи деца. Проблемът при нас е, че те са много добри в детска възраст, но все не успяваме да направим прехода към мъжкия футбол.

Точно тук изоставаме от останалите държави. На Запад се играе мъжки футбол, а нашия е детски. Там програмите в школите са направени така, че след 16-ата си година момчетата тренират по програмата на мъжкия тим.

У нас се работи най-правилно в Левски. Те имат база. Станимир Стоилов и Цанко Цветанов периодично водят тренировки на юношите, което е много добра идея. Там е и Саид Ибраимов, който копира заниманията на мъжкия отбор и ги пренася в юношеските формации. Литекс също имат силна школа. Направиха тренировъчни игрища и логично от там излизат талантливи деца. При тях проблема е, че нямат конкуренция.

В цяла северна България, говоря за футболни градове като Русе, Враца, Монтана няма добри школи и Литекс бие наред. В Нафтекс също работят много добре. Имат база и скаути, които обикалят и селектират деца. Има много школи и по селата, в малките градове, където има условия за развитието на децата", заяви Ангелов.

Треньорът, който класира юношеския национален отбор в елитния квалификационен кръг е оптимист за предстоящите важни двубои - "Сега ни предстои по-тежката задача. Чакаме жребия, който ще бъде на 5 декември. Не трябва да се заблуждаваме, ще се срещнем с много силни отбори. Тук са 25-те тима, които са най-силните в Европа. Отново ще бъдем в група с четири отбора, но само първия ще се класира за финалите през лятото", завърши Ангелов.