Темата на 46-ото поредно издание на кръгла маса "Топспор" бе: „Възраждането на женския баскетболен тим на ЦСКА?"

Дискусията се организира от сайта Топспорт.бг и вестник „Топспорт" със съдействието на „Еврофутбол" и любезното домакинство на „Best Western City Hotel". Наши събеседници бяха бившият треньор на „Червените ангели" Георги Божков (в средата), бившият национал Станислав Станков (вляво) и Владимир Владимиров (б.а. - занимава се със софтуер), който е фен на дамския тим на ЦСКА.

- Г-н Божков, как стартира идеята да се възроди женският баскетболен отбор на ЦСКА?
- Георги Божков: Идеята се появи още след трагичните събития около Емил Коен. Тогава отборът се разпадна. Аз и Росен Барчовски се опитахме да го спасим, но не се получи. Миналото лято проведохме доста разговори, но стана така, че за жените не можа да се намери спонсор. По това време аз бях ангажиран с националния отбор и не успях да отделя много време. Може би и това попречи да спасим отбора в кризата. Сега, след като видяхме, че хората се интересуват от бъдещето на отбора, ние тримата решихме да се опитаме да спасим тима. Идеята не е нова, а е от миналото лято.

- Г-н Станков, вие лично как се включихте в това начинание?
- Станислав Станков: Спомням си, че след един мач в зала „Христо Ботев" тези двама господа дойдоха при мен и си поговорихме много сериозно по въпроса. Знаете, че ЦСКА ми е на сърцето и си казах, че ще дам всичко от себе си за тази идея. Каквото мога и каквото зависи от мен, ще го направя.

- Г-н Владимиров, ако може да се представите и да кажете как се включихте в тази кампания по възраждането на клуба?
- Владимир Владимиров: Аз се занимавам със софтуер. Представлявам американска компания в България, а обвързаността с ЦСКА ми е дълбоко емоционална. Останах пленен от това, което направиха момичетата през миналото лято. Те дадоха на феновете на ЦСКА много, ужасно много приятни мигове и емоции.

- С какъв статут ще е новият тим на ЦСКА. Ще бъде ли приемник на отбора на Коен или не?

- Г.Б.: Клубът на Емил Коен е в ликвидация. Ние създаваме един нов клуб, който започва от нула. Няма да имаме нищо общо с мъжкия тим. В момента търсим спонсори и когато намерим такива, ще се включим като нов отбор, който има желание да играе в „А" група. Има си квалификации и т.н.
- Ст.Ст.: В момента тече процедурата по регистрацията на отбора. Адвокатска къща движи нещата и до 10-15 дни клубът юридически трябва да е факт - Баскетболен клуб - жени ЦСКА .
- Г.Б.: Надявам се до края на май да имаме и сериозен рекламодател, който да сложи името си към това на клуба. Така ще можем да започнем работа.

- В момента на какво ниво са разговорите ви с потенциални спонсори?
- Ст.Ст.:
Направихме портфолио на клуба и сме го предоставили на различни фирми. В него сме заложили конкретни параметри при финансирането на клуба на различно ниво.
- Г.Б.: Аз съм сигурен, че големите рекламодатели и мощните фирми в България не разбират още за какво точно става въпрос и каква полза могат да имат, инвестирайки в женския баскетбол. Може би от това произтича слабият интерес към спонсорството в баскетбола. При нас не е както при европейските грандове. Ние искаме да представим идеите си, защото има голям потенциал в цялата работа.

- Как си представяте развитието на клуба по етапи?
- Г.Б.: Първо, трябва да се направи баскетболна школа. В момента много малко отбори развиват момичета. Мога да кажа, че има много деца, които искат да играят баскетбол, но няма къде. За една стабилна фирма не е никакъв проблем да издържа една баскетболна школа. Второ, да се направи женски баскетболен отбор. Разбира се, името ЦСКА обвързва с малко по-големи цели и амбиции.

- Г-н Владимиров, има ли ваши познати и приятели, които биха могли да помогнат?
- Вл.Вл.: Още от миналото лято има много дискусии около отбора, защото загубата за феновете бе много голяма. Всички приказки, които сме ги изприказвали, сега трябва да станат реалност. Има хора, които са ангажирани с каузата. Има единомислие и правим това, което е необходимо.

- Вашите американски партньори ще дадат ли първия финансов тласък?
- Вл.Вл. Имах разговори с американците, но за момента не мога да кажа нещо конкретно. Времето, с което разполагаме, е много малко. Ние искаме да припомним и да представим успехите на ЦСКА. Хората, които ще инвестират, трябва да се запознаят добре какво бе тимът на „Червените ангели".

- Къде ще тренира и играе този отбор?
- Г.Б.: Разбира се, най-логичното място е залата на ст. „Българска армия". Имам уверението на един от бившите президенти, че ще ремонтира залата. Ще влезем в контакт и с други зали, за да обхванем повече деца. Това вече са детайли от естеството на бъдещата работа. Първо трябва да намерим спонсори, за да започнем каквото и да било. Аз лично имам идеи да привлечем някои от момичетата, които сега са в чужбина. Те в момента играят по вторите дивизии, а според мен е по-добре да играят тук, в България.

- Г-н Станков, има ли шанс да привлечете състезателките от школата „Овергаз", които се пръснаха из България, след като клубът бе закрит. Говорихме с вас по тази тема преди месец тук, в клуб „Топспор"?
- Ст.Ст.: Шанс винаги има. Аз лично не искам да се връщам на темата „Овергаз", защото ми е много неприятно. Георги Божков ще е треньор и ако той прецени, че му трябват, ще мислим по въпроса.

- Каква конкретна сума ви е нужна, за да стартира клубът?
- Г.Б.: Ние сме направили презентация, в която сме дали всички възможни опции към рекламодателите. Оставили сме отворена врата единствено към главния спонсор, който ще има правото да каже какво точно иска. За една школа трябват около 60-70 000 лева на година. Трябва да можем да поканим добри треньори, които да бъдат мотивирани, за да можем след време да изкараме таланти.

- А за представителния женски тим...
- Ст.Ст.: От 60 000 лева нагоре. За една добра фирма, рекламата която ще носи ЦСКА, са нищо пари. Ако основният спонсор иска участие в Адриатическа лига, сумата става по-голяма. Можем да говорим за инвестиция от порядъка на 100 000 евро.

- Първенството при жените не е много оспорвано, защото има 4-5 отбора. Това не е ли проблем пред рекламодателите?
- Г.Б.: Много лесно можем да се върнем в Адриатическата лига. Да не говорим, че има идея за създаване на Балканска лига. Ясно е, че всеки сериозен рекламодател ще търси изява в европейските турнири. При жените много лесно може да стартираме участие в Европа. Женският тим на ЦСКА не е само реклама, а и социална политика на дадена фирма. Ние искаме този клуб да е в добри ръце. Аз не мога да си представя да няма ЦСКА и Левски. Това е недопустимо.

- Г-н Божков, чувате ли се с бившите състезателки?
- Г.Б.: Да, чувам се и следя техните изяви. Имам пълна информация за тях. Аз лично предпочитам България пред чужбина и съм сигурен, че и при тях е така.
- Вл.Вл: ЦСКА доказа, че може да достави удоволствие на българските фенове не на висока цена. Дори тези фенове, които не бяха привърженици на баскетбола, се радваха на успехите.
- Г.Б.: Ще се опитаме да привлечем повече фирми като спонсори. Клубовете в Западна Европа имат по няколко спонсора. За мен това е най-добрият вариант. Има обаче различия в мисленето на богатите хора на Запад и у нас.