Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви по време на посещението си в Индия, че Световната футболна централа (ФИФА) смята да инвестира стотици хиляди евро, за да популяризира футбола като спорт във втората по население държава на планетата.

"Ако успеем да развием и популяризираме футбола тук, той ще стане неизменна част от социалния живот на хората. Ние дойдохме, за да ви покажем как и по какъв начин да сторите това", каза Блатер в Калкута.

Градът е едно от малкото места в страната, където футболът е популярен. Въпреки огромното си население, Индия се намира на 165-о място в ранглистата на ФИФА.

Блатер е наясно, че ако централата иска реално да подпомогне развитието на този спорт, то помощта трябва да започне още от училищата. Затова той заяви, че ще се инвестират над 300 000 евро в подобни проекти за развитие. Швейцарецът уточни, че кампанията, която започва ФИФА, не е с цел да измести крикета, който е най-популярния спорт в Индия.

"Ние не сме дошли тук, за да се конфронтираме по някакъв начин с най-популярния спорт в Индия, а именно крикета. Аз дойдох, за да говоря за моята игра. Това е футболът. Някои хора го наричат "soccer". Ние му казваме най-популярния световен спорт", завърши Блатер.