До края на шампионата във Формула 1 остава едно състезание - на пистата "Интерлагос" в Бразилия. Ситуацията, както в последно време обичаме да се изразяваме, е три в едно - трима пилоти в най-бързата надпревара имат шанс да спечелят титлата.

Изненадата на сезона Люис Хамилтън (Макларън), съотборникът му Фернандо Алонсо и противникът от Ферари - Кими Райконен. Шампионатът стана интересен, но се оказва, че не е първият, който се решава в последното състезание. Именно това ни кара да се върнем към далечната 1986 година, когато любителите на Формула 1 наистина станаха свидетели на уникална битка за титлата, която бе спечелена от Ален Прост - не без помощта на съдбата.     

1986 година
Двамата пилоти на Уилямс - Найджъл Менсъл и Нелсън Пикет, заедно с пилота на Лотус Аертон Сена и Ален Прост (Макларън) се борят за надмощие в шампионата. В крайна сметка французинът триумфира с титлата, след като спечели последното състезание от сезона сред драматични обстоятелства на трасето по улиците на Аделаида. При откриването на сезона на бразилската писта "Джакарепагуа" печели местният герой Пикет. Тук трябва да отбележим, че неговият сънародник Сена беше този, който направи първата крачка на старта на сезона. Аертон направи три поредни първи позиции, печелейки втория старт на Херес. Едва след това Прост показа своите претенции за титлата, печелейки едно след друго състезанията на "Имола" и "Монако".

Лидерът Менсъл
Найджъл Менсъл започна трудно сезон 1986-а, след като отпадна два пъти в първите четири състезания. След това британецът успя да направи сензационна серия от точки по средата на сезона, печелейки четири от пет състезания в Белгия, Канада, Франция и пред препълнената от тълпа домашна писта "Силвърстон" в Англия.
Французинът беше дисквалифициран в Италия, а Пикет се върна обратно в борбата, печелейки пред Менсъл със секунда.

Борбата за титлата беше реално намалена до тримата, след като Сена отпадна по време на състезанието на "Имола". Менсъл победи на следващото трасе в Португалия, където водеше още от първия завой, продължи чрез петото си място в Мексико Сити, продължавайки да води в шампионата преди последния старт в Австралия.

Развръзката на "Аделаида"

Шампионът във Формула 1 през 1986 година се определяше, след като се вземат 11-те най-добри резултата за всеки пилот и те комбинират крайния резултат. Тогава сметките показваха, че Менсъл излиза на "Аделаида" с актив от 70 точки, а Прост и Пикет - с по 63. Менсъл бе наясно, че му е необходимо да завърши дори пети, за да спечели титлата. Триумфът на Прост или Пикет минаваше през спечелване на състезанието, а освен това трябваше да се надяват, че лидерът в шампионата или трябва да отпадне, или да заеме от шесто място нататък.

От старта напред се хвърлят Кеке Розберг (Макларън) и Пикет, Менсъл също се опитва да не изостава, а Прост спокойно се движи по-назад. По средата на състезанието Ален сменя гуми на своя Макларън, а лидерите продължават със силно износени гуми. Неминуемото се случва - първо Кеке Розберг, а в следващата обиколка Найджъл Менсъл (Уилямс) пукат гуми, а на англичанина това му коства световната титла. Прост почти догонва Пикет (Уилямс). Изненадващо от тима вкарват Нелсон в бокса, защото се опасяват, че и той може да има проблем с гумите. Пикет сменя почти напълно износените си гуми, но твърде късно. До края на състезанието той така и не успява да догони французина. С тази победа Прост взима втора поредна световна титла.

Крайният резултат:
1. Ален Прост - 72 точки
2. Найджъл Менсъл - 70 точки
3. Нелсън Пикет - 69 точки
4. Аертон Сена - 55 точки
Това до някъде е реванш за Прост, който бива надхитрен от съотборника си Ники Лауда през 1984 година само с половин точка. Тогава до последно нещата изглеждат добре за Ален Прост, който кара първи сезон в Макларън. Лауда води на французина с 4,5 точки преди последния старт на "Ещорил". Прост трябва да спечели състезанието, а Лауда трябва да е поне трети, за да има шанс да грабне титлата. Прост взема втора стартова позиция след Брабъма на Нелсън Пикет, а Лауда е 11-и. На старта Прост повежда, а Лауда си пробива път в средата на колоната. През следващите десет обиколки той подминава Ферарито на Микеле Алборето и Уилямса на Кеке Росберг, като се доближава до Толемана на Айртон Сена, с когото се справя в обиколка 33.

Накрая, след като Лауда превзема осем места нагоре в класирането, единствено Найджъл Менсъл стои между двамата пилоти на Макларън.
Британецът ще се окаже или спасителят на Прост, или гибелта за Лауда. Менсъл се завърта, но все още с голяма преднина пред Лауда. Найджъл обаче се завърта отново и "Краля Плъх" го подминава високомерно, за да предяви претенциите си за третата си титла, изпреварвайки само с половин точка отчаяния Прост.
.