БФС изненада всички любители на футбола, след като отложи старта на пролетния дял на първенството с една седмица. В "Архивите са живи" обаче ще ви предложим как са дебютирали през пролетния полусезон двата наши гранда преди 37 години. Преди това да поясним защо "златната формула" на "А" група с 16 отбора е премахната за две години през сезон 1971/1972 и 1972/1973 и увеличена на 18 отбора.

След което от сезон 1973/1974 става отново с 16 тима. Затова трябва да се върнем през пролетта на 1970 година. В Стара Загора се играе култовият мач между Берое и Левски, който завършва 1:1. Когато "сините" изравняват в края на мача след гол с ръка, градският стадион под Аязмото се взривява от недоволство. Хвърлят се бутилки по терена, а тогавашният министър на вътрешните работи Ангел Солаков, който е и върл левскар, едва не е линчуван.

За отмъщение тимът на Берое е изваден от "А" група и елитът завършва сезонът 1969/1970 с петнайсет клуба. През сезон 1970/71 формулата с 16 отбора продължава, но след края на първенството изкуствено създаденият през 1969 година отбор на ЖСК Славия, съставен от Славия и Локомотив(Сф), по естествен път се разпада. Така двата отбора трябва да продължат участието си в "А" група. Заради това се
предприемат бързи решения.

Вместо да изпаднат Черноморец (15-ти) и Марица (16-ти), от групата отпада само пловдивския тим. Така остават петнайсет тима. След появата отново, но вече  по отделно, на Славия и Локо(СФ), отборите се увеличават с един и пак стават 16. Но ако не влязат шампионите на Северната "Б" РФГ - Спартак (Вн), и на Южната "Б" РФГ - Берое, ще стане страхотен скандал. Така се приема бързото решение "А" група да е от 18 отбора. И по този начин стигаме до първия пролетен 18-и кръг, в който Левски играе срещу застрашения от изпадане Академик(Сф), а ЦСКА гостува във Варна на Черно море.

Първо на 4 март на стадион "Васил Левски" се срещат Левски и бойкият тим на "студентите", който изпитва затруднения от есента и е в дъното на таблицата. От друга страна "сините" са на второ място с 25, а пред тях е ЦСКА с 30 точки. Като се има предвид, че по онова време се дават по две точки за победа, разликата е доста солидна. Левскарите си правят погрешна сметка като вярват, че ще победят леко изпадналия в затруднение съперник. Срещата започва с атаки на "сините", но Панов, Цветков и Веселинов с лекота пропускат.

За да дойде 17-ата минута, в която Богомил Симов- Богеца финтира няколко защитника на "сините" и открива за Академик. Малко след това обичащият да се включва в атака Жечев нацелва гредата. През второто полувреме Неделчев от "студентите" изравнява резултата, след като си отбелязва автогол. Няколко минути по-късно обаче героят на мача Богомил Симов бележи своя втори гол и дава победата на Академик. Като че ли този успех дава криле на отбора и постепенно в следващите кръгове тимът се измъква от зоната на изпадащите и дори завършва шампионата на 11-о място.

Трябва да отбележим, че битката за изпадане е жестока и "студентите" всъщност се изтеглят нагоре с относително по-добрата си голова разлика 37:45. В тима на Академик личат имената на Илия Чалев, който е преминал от "армейците" и Милен Горанов, който все още не е преминал при "червените", както и дясното крило Младен Василев-Махо, който две години по-късно ще играе на световно първенство с националния тим в Германия. Авторът на головете Богеца Симов сега е преподавател в НСА в катедра "Футбол".

Зад отбора на Академик също с 29 точки са Етър и Спартак(Пл). Марек, който е на 15-та позиция, има точка по-малко - 28, колкото и Лъсков, Спартак (Вн) и Черноморец пред него. На последно място твърдо се е закотвил съставът на Янтра с 22 точки. Интересно е, че завърналият се след несправедливо пращане в "Б" група състав на Берое триумфира на трето място с 42 точки, зад втория Левски - 50. ЦСКА е шампион много напред - с 58 точки.

Но като стана въпрос за "армейците", да видим техният първи пролетен кръг, който изиграват ден по-късно - на 5 март във Варна срещу Черно море. Най-напред Стефан Богомилонв открива за домакините - 1:0. След това лявото крило Димитър Марашлиев успява да прокара топката зад пазилия добре вратар Симеонов и изравнява резултата - 1:1. И когато срещата изглежда ще завърши наравно, се получава обичайният сценарии, в който Петър Жеков слага точка на спора и бележи за 2:1.

В състава на "моряците" личат игралият преди това при "армейците" десен бек Иван Василев - Цапето и Кеворк Тахмисян, който ще се появи няколко години по-късно на "Армията". В ЦСКА се подвизава бургазлията Тотко Дремсизов, който е легендарен играч на Черноморец. С този важен успех, постигнат срещу сериозния тим на Черно море, благодарение на съобразителността на ненадминатия нюх към гола на голмайстора Петър Жеков, ЦСКА си проправя с още по-голяма увереност пътя към титлата.

 
04.03.1972 година
18 кръг, "А" РФГ

Левски - Академик 1:2

0:1 Б.Симов(17),1:1 Неделчев(68-авт),
1:2 Б.Симов(74)

ЛЕВСКИ: Каменски, Гайдарски, Жечев, Павлов, Ивков, Стоянов, Веселинов, Г.Тодоров(67-Й.Харалмпиев), Г.Цветков, Панов, Митков

АКАДЕМИК(СФ): Л.Горанов, Чалев, Неделчев, Зафиров, Ю.Иванов, Колев, Мл.Василев, Лозанов, М.Горанов, Ив.Василев(81-Атанасов), Б.Симов

Стадион:"В.Левски" - 7000 зрители
Съдия: Петър Николов
Жълти картони:  Колев, Мл.Василев(Ак), Панов(Л)

05.03.1972 година
18 кръг, "А" група

Черно море - ЦСКА 1:2
1:0 Ст.Богомилов(39),1:1 Д.Марашлиев(69),1:2 Жеков(90)

ЧЕРНО МОРЕ
: Симеонов, Василев, Билялов, Величков, Личев, Тодоров, Георгиев, Великов, Митев, Тахмисян, Ст.Богомилов

ЦСКА: Йорданов, Ив.Зафиров, Б.Колев, Гаганелов, Б.Станков, Ст.Трънков, Т.Симов(46-Дремсизов), Никодимов, Жеков, Якимов(65 - Средков), Д.Марашлиев

Съдия: Тодор Бечиров
Стадион: Юрий Гагарин - 15 000 зрители