След изиграването на осминафиналите на Световното пъренство по футбол не видях изненади в тактическите постройки на водещите отбори. Нямаше нови схеми на игра, а почти всички заложиха на сигурността и прагматизма. Мисля, че това се оказа печеливш вариант, с оглед на това, че вече ставаше въпрос на пряко отстраняване и всяка грешка можеше да доведе до отпадане.

Не всички отбори разкриха пълните си възможности. Някои играха пестеливо, като Бразилия и Франция, например. От треньорите трябва да похвалим Раймон Доменек, който имаше търпението да дочака своя момент срещу Испания. Той постигна важна победа. Факт е и, че футболистите на Луис Арагонес допуснаха груба грешка в отбрана при втория гол.

Бразилия игра класически южноамерикански маниер - с техника и  много импровизация. Предполагам, че селекционерът Карлос Алберто Парейра е искал избраниците му да демонстрират точно такъв стил. На него му е лесно с тези футболисти и дългата скамейка, която има.  Крайните защитници Кафу и Роберто Карлуш се включваха мощно по крилата, което е обикнат тактически прийом на Бразилия.

Тепърва на Мондиал 2006 ще има надхитряне и импровизация и ролята на селекционерите ще бъде много важна.


Искам да кажа добри думи за  Юрген Клинсман, че въпреки младостта си успя да мотивира германците и ги накара да играят нападателен футбол. Това не са успявали да постигнат доста други немски наставници. Прави впечатление, че преди Световното първенство Бундестимът не показваше нещо много впечатляващо, но на шампионата играе много добре. Което означава, че Клинсман е планирал правилно, кога да бъде постигната върхова форма.


Португалският селекционер Луис Фелипе Сколари доказа, че е голям тактик при успеха срещу Холандия. За Марчело Липи ще кажа, че е традиционист и това е добре за Италия. Той няма много звезди в състава си, но има футболисти, които са научени да побеждават и да се борят до самия край.


Повече очаквах от Гана и наставника Ратомир Дуйкович, но не се получи. Видя се, че младостта не е достатъчна за да наложиш своя стил. Освен това имам чувството, че африканските играчи не изпълняваха докрай треньорските указания.


За мене Марко ван Бастен се провали. Той имаше отлични футболисти, но селекцията на Холандия не беше удачна. Очаквах много повече от нашия съперник за Евро 2008.


В заключение ще кажа добри думи за селекционера на Аржентина Хосе Пекерман. Той подбира тактиката според качествата на своите играчи. Във всеки мач "гаучосите" действат според съперника и изпълянват треньорски задачи. Очаквам с четвъртфинала Аржентина - Германия в петък да бъде поставено началото на отличните и оспорвани мачове на това Световно първенство.