Предстоят последните мачове в групите, които ще решат всички спорове около отборите,  прескачащи първата фаза. Всеки един от участниците в Германия получи възможност в две срещи да  покаже пред света способностите си и целите, които преследва.


Впечатленията ми от всички отбори са вече трайни, продиктувани от постоянството в изявите им.  Това ми дава право да изключа фактора изненада и да направя по-глобални заключения за това кои са отборите с реални шансове за класиране.  Някои състави вече чисто  формално присъстват на Световното, други много скоро трябва да се сбогуват със своите мечти и надежди. Общото за всички 32 отбора е, че нямаше такъв, който да излезе на терена като обречен.

Почти всички подсказаха, че липсва онази наивност, присъща за оборите от другите континенти, демонстрираха, че имат сили да реагират при всякакъв развой на мача. Зрелостта в играта, опитът се оказаха решаващи за отборите, които продължават и тези, които тепърва ще се класират. Голяма разлика между едните и другите няма (с изключение на Коста Рика и Саудитска Арабия), различията са по-скоро в това, че в най- решителните моменти силните показаха способността си за концентрация.


Кои са отборите фаворити в своите групи,  кои отбори ще имаме удоволствието да наблюдаваме в последната фаза на шампионата?


В група "А"  развитието е очаквано и закономерно – Германия продължава. Никой не е очаквал, че пред своя публика този отбор ще донесе неприятна изненада и няма да се класира, въпреки че играта им в защита определено не беше изчистена. Изненада по-скоро беше лесното отпадане на Полша за сметка на Еквадор, от чийто отбор ще очакваме изненади.


В "В" група фаворитите се определиха в последните минути на срещите между Англия и Тринидад и Тобаго и между Швеция и Парагвай. Така че в тази група се загуби интригата, защото Англия и Швеция ще направят едно стратегическо приятелско реми. А можеше да наблюдаваме драматични срещи, ако класирането преди последните мачове беше – Англия 4 т., Швеция – 4 т., Тринидад и Тобаго – 2 т.

В група "С" Аржентина и Холандия със спечелените 6 точки доказаха, че не случайно са сочени за предварителни фаворити. Кот д,'Ивоар показаха с играта си, че загубата им по-скоро беше при жребия.


В следващата група ситуацията е идентична като във втора. Равенството между Португалия и Мексико е предпоставка двата отбора да се превърнат във фаворитите на групата. Дори Португалия да се опита да помогне на Ангола това не е възможно.


В група "Е", считаните за фаворити Чехия и Италия, съвсем закономерно отстъпиха своето място на отбора на Гана. Ако този състав се предпази от излишни емоции и запази устрема си към противниковата врата, за мен е сигурен участник в следващата фаза. Другият вероятно ще бъде определен в напрегнат двубой между Чехия и Италия.


В група  "F "Бразилия вече се класира, като още веднъж доказа, че не случайно е вечният фаворит, въпреки известното ми разочарование от тяхното представяне. Убеден съм, че другият фаворит – отборът на Хърватия, ще успее да се измъкне от ситуацията, в която се намира. Защото  дори и с треньор като Гуус Хидинк, на отбора на Австралия му липсва въображение и той залага повече на силата. А японците по-скоро имат проблем с аклиматизацията.


Най-завързаната група е "G", където три отбора спорят за класиране. Нито един от тях с действията си досега не се е откроил пред останалите. Соченият за фаворит Франция не само,  че разочарова, но и доказа, че успехите на един отбор са несъвместими с прояви на упорство и инат. Една тяхна победа срещу Того ще ги изпрати напред, но какво от това?  Двубоят между Швейцария и Южна Корея е доста непредвидим. Но аз давам своите предпочитания за представителя на азиатския футбол.


Безспорен фаворит в "Н"  група е отборът на Испания. Футболистите от отбора играят освободено, с настроение, на скорост. Пред селекционера Луис Арагонес има достатъчно възможности за промяна на начина и ритъма на игра, когато е необходимо. Другият фаворит е отборът на Украйна, благодарение на това, че успя да реагира по най-добрия начин след фиаското срещу Испания. Това говори за отборен дух и увереност. Този тим има сили да отиде още по-далече, стига да не действа толкова емоционално в защита. Защото в предни позиции Шевченко и компания могат да изненадат всеки противник.