Въпрос от vinety: Голът ви срещу Глазгоу Рейнджърс ли е най-паметният за вас в кариерата ви?

Николай Тодоров: Това е един от моите паметни моменти, но той е съпътстван с добър треньорски колектив, помощта на публиката, мотивацията. Имало е и други такива моменти в кариерата ми.

Въпрос от den store: Кайзер, защо онзи отбор на Левски не успя да влезе в Шампионската лига. Вердер ли беше толкова силен или ние не си повярвахме?

Николай Тодоров: Отборът на Вердер за времето си беше много силен, с прекрасен треньор - Ото Рехагел. Не вярвам, че това, че ние не сме си повярвали, е била причината да отпаднем. Смятам, че сме направили всичко възможно да продължим и още по-рано да влезем в Шампионската лига, но просто не се получи.

Въпрос от cradleoffilth: Г-н Тодоров, по какво си прилича и по какво се различава сегашният отбор на Левски с този, в който вие играхте и който се изправи срещу Вердер? А по какво си приличат и по какво се различават сегашният и предишният отбор на Вердер, който за малко да отстраните? Какво беше съотоншението на силите тогава и какво е сега?

Николай Тодоров: Аз не се наемам да правя съпоставка между двата отбора - преди 13 години и сега, защото все пак времето във футбола се е променило доста - като манталитет, агресивност, както по същия начин бих казал и за Левски - може би приликата е, че и тогава, и сега разполагахме с доста национални състезатели. А като съотношение на силите - Левски е класен отбор и сега и тогава, но това важи и за Вердер. Левски се бори всяка година за титлата у нас, за добро представяне в Европа и неслучайно се запомни с това, че е първият роден отбор, влязъл в Шампионската лига.

Въпрос от СИРАКОВх4: Кайзер, ти си легенда, искам да те попитам колко мача имаш с фланелката на Добруджа и в кои други отбори от региона си играл?

Николай Тодоров: В друг отбор от региона, освен Добруджа, не съм играл. Като мачове, точна бройка, не знам. Юноша съм на Добруджа и след това съм играл две години в представителния тим на клуба.

Въпрос от Oho Boho: Г-н Тодоров, знам, че въпросът ми е "неудобен", но неудобни питания няма. Има неудобни отговори. За това Ви моля, честно да ми кажете, вие на мястото на Мъри каква тактика бихте избрали за сряда. Предварително ви благодаря.

Николай Тодоров: С оглед на проблемите, които Стоилов има в момента, смятам че той ще излезе със същата схема на игра и това, което показват до момента като гости и домакини (начин на игра) ще се повтори и утре вечер. С една дума - не вярвам да се затворим в защита и да играем дефанзивно.

Въпрос от Hebar: Притежавате ли още акции от ПФК Хебър АД и ако да, колко?

Николай Тодоров: Самият въпрос доста ме изненадва - за първи път чувам, че съм притежавал акции на ПФК Хебър АД.

Въпрос от michael_popov: Г-н Тодоров, виждате ли в сегашния състав на Левски играч достоен за ваш наследник, някой, който да ви напомня за вас самия като футболист?

Николай Тодоров: Аз не виждам да имам т.нар. наследник или някой футболист от Левски, който по стил на игра да ми напомня за мен самия. Все пак трябва да се има предвид, че и схемата на игра е коренно различна от тази, на която залагаше нашето поколение и тази в днешни дни.

Въпрос от slivo pole: Левски има ли шанс срещу Вердер, и какво мислите за БГ-футбола и може ли нашите отбори да се противопоставят на силните западно европейски отбори? 

Николай Тодоров: Аз смятам, че Левски има шанс  да се пребори за третото място в групата, което дава и място в турнира за Купата на УЕФА. Това, естествено, преминава и през успех срещу Вердер. През последните години се забелязва по-добра работа във водещите ни клубове, което даде отражение и на представянето ни в европейските турнири - УЕФА, Шампионската лига. Определено има развитие.

Въпрос от mom4eto: Искам да ви върна малко години назад. С ваш гол победихме Рейнджърс, какви са спомените ви от този момент? Споделете как се почувствахте?

Николай Тодоров: Тези моменти не можеш да ги опишеш, трябва да ги изживееш, за да ги почувстваш истински. Стадионът беше пълен, предпоставка за успех бе и резултатът от първия мач. Не се бележеше лесно срещу толкова добри европейски отбори като Рейнджърс. Естествено, бях много щастлив, за себе си, за отбора, за публиката и за милионите пред телевизора.

Въпрос от Cavaliers: Здравей, Ники, искам да ти изпратя моите поздрави, да ти спомена че си спомням твои мачове още в Добруджа,  да ти благодаря за всички щастливи мигове, които съм преживял с твоята игра. Моят въпрос е: Има ли шанс Левски, според теб, да вземе поне една точка в двата мача?

Николай Тодоров: Левски има своите шансове, не само да вземе една точка. Може да вземе и много повече - не една, а и три, четири. От два мача (конкретно срещу Вердер) могат да се вземат и повече точки от една.

Въпрос от *БЕЛОВ*: Ще има ли според вас Левски нужния стимул срещу Вердер след загубите, които "сините" допуснаха срещу Барселона и Челси и какви са шансовете ни за победа?

Николай Тодоров: Това, че сме загубили и двата мача, не променя стимула ни. Той си остава един и същ - все пак играем в Шампионската лига. Шансовете ни за победа не са малки - Левски ще играе и за победа в турнира не само срещу Вердер.

Въпрос от Fo_shizzle: Смятате ли,че Левски има сили да се бори за 3-то място в групата с толкова контузени играчи?

Николай Тодоров: Контузиите са неминуем процес от футбола, затова и групата за всеки мач е от повече състезатели. Другите футболисти, които ще се наложи да влязат, трябва да излязат и да покажат, че също имат място в отбора - да защитават своето име и това на Левски.

Въпрос от lolita: Добър ден, Господин Тодоров, Смятате ли, че е възможно Левски да "открадне"точка от Вердер, и с каква тактика би могло това да стане(в смисъл, къде смятате, че е ахилесовата пета на германците). Благодаря предварително за отговора

Николай Тодоров: Вярвам, че треньорското ръководство на Левски е разузнало достатъчно добре противника, за да знае къде е слабото място на Вердер и ще го използва в сряда.

Въпрос от pe3ucTop: Има ли връзкарщина в школата на Левски след напускането на Деркс? В този ред на мисли заслужава ли Ростислав Янков мястото си в отбора на Левски (1991)?

Николай Тодоров: Няма такова нещо и давам пример: в отбора, който аз тренирам (набор 1991) абсолютно всички имат място в отбора, защото моята цел като треньор е да играят правилно, да се научат на всички футболни неща, да се изградят като професионални футболисти. При мен тренираше и синът на Дончо Донев, който сам изяви желание да напусне. Той прецени, че ако отиде на стадион "Раковски", ще има повече възможности да е титуляр, докато при мен в повечето случаи оставаше резерва.

Въпрос от pe3ucTop: Страховития ви шут срещу Рейнджърс завинаги ще остане в паметта на "сините" фенове, въпросът ми е донякъде свързан с него и със сегашната ви работа като треньор в ДЮШ - от години в България има недостатък на футболисти, които да умеят и да смеят да стрелят от далечно разстояние. Вие лично работите ли с възпитаниците си за този показател, след като на световното се видя, че огромната част от головете бяха вкарани с удари извън наказателното поле?

Николай Тодоров: Като треньор в ДЮШ на Левски, работим и обучаваме децата по метода, който е избран от школата на Левски - за работа, стил на игра, а за да стрелят от далечно разстояние, това си идва по-скоро от личността, структурата, интуиция. Като цяло се тренира, но в мачове е съвсем различно. Решението идва спонтанно, така се получи и при мен срещу Глазгоу Рейнджърс.

Въпрос от pe3ucTop: Присъствах на финала на републиканското първенство (деца А) в Карлово през лятото. На какво отдавате нелепата загуба, след като отборът на Нафтекс не излизаше от собственото си наказателно поле в огромни периоди от времето?

Николай Тодоров: Загубата я отдавам най-вече на грешките, които допуснахме. Просто допуснахме две грешки и те се възползваха и от двете. Особено втората беше фатална, в последната минута. Ако не се бе случило, отивахме на дузпи и не се знаеше как щеше да се развие срещата.

Въпрос от Nikoll7: Здравейте, г-н Тодоров, пише ви голям ваш фен. Искам да Ви питам имате ли амбиции да станете наставник на "сините" или националите, защото знам, че имате потенциал за голям треньор! Само Левски! Успех.

Николай Тодоров: Лично аз имам амбиция да стана треньор и затова и работя в тази сфера - за да се развивам. Моите амбиции винаги са големи, но дали ще стигнат до първия отбор на Левски или националния тим, само времето ще покаже.

Въпрос от ivnissimo: С какво се занимавате в момента? Какви са прогнозите ви за мача Левски - Вердер и какво е мнението ви за националния селекционер Христо Стоичков - справя ли се? Благодаря, че сте поканили един от любимците ми от старата школа!

Николай Тодоров: С това, което постигна до този момент в европейските квалификации, с това, което сме спечелили като точки досега - да, смятам че Стоичков се справя. В крайна сметка и оценката за неговата работа е редно да я дава най-вече футболния съюз. Те са органът, който трябва да отчита резултатите му като национален селекционер.

Въпрос от vodoley: В началото на 90-те години Локомотив (София) бе отборът с най-силните халфове - във Ваше лице и Кирил Метков, както и с други играчи в отбора. Какво не Ви достигна, за да спечелите шампионската титла с червено-черната фланелка?

Николай Тодоров: Не мога да отговоря конкретно на този въпрос? Може би причините са комплексни, а и тогава водещи бяха Левски и ЦСКА, всички останали отбори оставаха зад тях като ниво.

Въпрос от momisk: Г-н Тодоров, какви са предимствата на школата на Левски пред тази на ЦСКА?

Николай Тодоров: Най-голямото предимство е в тренировъчните терени, другият основен коз е инвестициите от страна на клуба. Като се взима под внимание школата - подобряването на тренировъчния процес, съвместната работа с първия състав в лицето на Станимир Стоилов - това са все предимства в школата на Левски.

Въпрос от petko_voyvoda: Според Вас може ли да се повтори сценарият от миналия шампионат, когато ЦСКА водеше убедително, но накрая триумфира Левски? Могат ли тази година ролите да се обърнат?

Николай Тодоров: Не вярвам това да се случи, с оглед на това, че Левски постоянно си взима поука от грешките, отчита силните и слабите си страни. Въобще не си и помислям, че е възможно Левски да допусне подобна грешка като тази, която допусна ЦСКА през миналия сезон.

Въпрос от den store: Откъде идва прякорът Кайзера. От Бекенбауер или от холандския нападател Пит Кайзер, както съм чувал?

Николай Тодоров: Прякорът ми идва от холандския футболист Пит Кайзер. Явно някой е счел, че има нещо сходно в играта ни. Нося си този прякор още от детските години.

Въпрос от den store: Един въпрос за националния отбор. Как преценяваш шансовете ни да се класираме за Евро 2008? Разкажи нещо за мача с Румъния, когато вкара 2 гола за 3:0. Сега равен с румънците се брои за голям успех.

Николай Тодоров: Шансовете ни да се класираме за Европейското първенство са добри. Лично аз смятам и вярвам, че отборът ще спечели място в шампионата в Австрия и Швейцария. Освен тези два гола срещу Румъния, аз вкарах и трети, който не знам защо, но беше отменен - по идентичен начин отбелязах и специално за мен (и не само) щеше да е голяма изненада, че за едно полувреме един футболист може да отбележи хеттрик.

Въпрос от den store: Разкажи нещо повече за твоите момчета от набор 91. Създал ли си вече футболист за първия отбор и има ли таланти в сегашната селекция?

Николай Тодоров: Отборът има 22 състезатели, работя вече трета година с тях. Стремя се това, което обяснявам на момчетата, което изисквам, за да станат добри футболисти, да го приемат и да влагат много усилия, за да се развиват и да станат добри футболисти не само за родния футбол, но и на по-високо ниво в Европа. Има таланти в отбора, които трябва да се развиват постоянно и след няколко години ми се иска някои от тези момчета да стигне и до първия отбор на Левски.

Въпрос от michael_popov: Г-н Тодоров, според вас разчита ли се достатъчно на юношите на "сините" за мачовете в Шампионската лига?! За първенството е ясно, че Мъри от време на време включва момчетата в игра, но в Европа трябва да се стигне до контузии, за да им се даде шанс за изява?

Николай Тодоров: Не съм съгласен с това твърдение - срещу Челси нямаше контузени играчи, а Мариян Огнянов влезе в игра и дори отбеляза.

Въпрос от michael_popov: Още един въпрос - кой е любимият ви футболист и кой, според вас, се откроява най-много от българските футболисти в чужбина?

Николай Тодоров: Доста футболисти от холандското поколение навремето ми харесваха. Примерно - Йохан Кройф, Неескенс, и не само. Франц Бекенбауер също. От сегашните наши футболисти в чужбина най-сериозно впечатление ми прави Димитър Бербатов.

Въпрос от Oho Boho: Г-н Тодоров, бихте ли посочили няколко имена от вашите юноши които тренирате в момента, за които можем да очакваме добро професионално развитие.

Николай Тодоров: В националния отбор (набор 1991) от Левски има четири - пет човека. Това са Александър Димчев, Даниел Николов, Мишел Георгиев, Костадин Аджов, Живко Атанасов. Към тях мога да прибавя и Георги Веселинов, Даниел Шмедин, Виктор Малковски. Надявам се те (и не само) да имат добро професионално бъдеще пред себе си във футбола.

Въпрос от Bender: Кайзер, защо не попадна в отбора за САЩ'94? Тогава играеше много силно. Заради проблем с Пената или заради нещо друго?

Николай Тодоров: Лично аз проблеми с Димитър Пенев не съм имал. Това си беше негово решение и само той може да го обясни.

Въпрос от cska: Кайзер, честно ми кажи, не мислиш ли, че с представянето си дотук в шампионската лига Левски излага България? 5:0 и 3:1 са сериозен резултат, дори и срещу европейския шампион Барселона и английския първенец Челси. Все пак по същото време преди година срещу тогавашния носител на Купата - Ливърпул, ЦСКА не само се представи повече от достойно, но и записа победа на "Анфийлд", факт който, сигурен съм, добре помниш? Теб като българин не те ли хвана срам, като видя как това момче (Мариян Огнянов) се радваше при гола за 3:1 в София - сякаш е вкарал на финала на Лигата? Дано отговориш обективно. Поздрави и дълголетие.

Николай Тодоров: Не смятам, че с представянето си дотук в Лигата Левски излага България. Все пак съперниците ни са сред най-доказаните и богати отбори в Европа. А за Мариян - за едно 19-годишно момче, което влиза в историята по този начин, а предимно е резерва в тима, преценете сами, дали не е нормално да се радва по този начин.

Въпрос от умерен запалянко: Здравейте, г-н Тодоров. Има ли смисъл да се намалява бройката на отборите, участващи е БГ-първенството?

Николай Тодоров: Този въпрос се коментираше доста. Има си органи, хора, които работят и отговарят за бройката клубове в "А" група.

Въпрос от cska: По повод мача с Вердер - мислиш ли, че немците вземат насериозно отбора на Левски? Би ли коментирал следното изказване на играча на бременци: "Ако загубим от Левски в Бремен в сряда, ще сме световни идиоти. Нацията ще ни обяви за пълни смешници и няма да спре да ни взема за мезе". Това заяви пред Кай Нилс Богена от вестник "Ди Велт" лидерът на Вердер Торстен Фрингс.

Николай Тодоров: Четох това интервю и го приемам, че Фрингс се обръща към своите съотборници с идеята да не подценят отбора на Левски. Не смятам, че изказването му е било сериозно.

Въпрос от tsekov: Здравейте, на какво отдавате тези вече прекалено много контузии, налегнали отбора. Миналата година отборът нямаше проблеми с това и успя да играе много добре.

Николай Тодоров: Не съм толкова близо до отбора и не знам какви точно са контузиите, затова и не мога да дам точна преценка. Вярвам, че треньорското ръководство и лекарският щаб ще успят да достигнат до същината на проблема.

Въпрос от cska: Ако трябва обективно да отбележиш, какви са шансовете на Левски да завърши на трето място в групата си (в проценти). Ако са над 50%, това значи победа и равен минимум. Срещу кои от отборите в групата Левски има най-голям шанс да спечели точки?

Николай Тодоров: Логично е, след като борбата за третото място е между Левски и Вердер, да се опитваме да вземем повече точки срещу тях.

Въпрос от robinzon: Господин Тодоров, какъв смятате, че ще бъде изходът като цифрово изражение от двубоя между Вердер и Левски в сряда?

Николай Тодоров: Моята прогноза за двубоя на "Везерщадион" е за равен мач, без да споменавам конкретен резултат.

Въпрос от cska: Заслужаваше ли според теб Даниел Боримиров да бъде награден с титлата "Футболист на Годината в България" за отминалия сезон и как ще коментираш последвалия бойкот от него и от страна на ФК Левски?

Николай Тодоров: С течение на времето много се промени самата класация. Ако тя ще съществува, то трябва да спазва определени правила, по които обективно да се избира победител. За цялостен принос към футбола у нас, Боримиров отдавна заслужава да бъде отличен.

Въпрос от tsekov: Какво е Вашето отношение като треньор по повод разразилия се скандал с националния отбор? И смятате ли, че ако нещата не се променят, имаме някакъв шанс без Стилиян и Мартин?

Николай Тодоров: Не мога да взема страна в спора, но според мен, е наложително да се изяснят двамата (Стоичков и Стилиян Петров) - да седнат на една маса и да се разберат. Явно е, че има проблем. Хубавото е, че има достатъчно време да изгладят търканията помежду си, за да не се отрази това на представянето на националния отбор.

Въпрос от krushoviq_boss: г-н Тодоров, смятате ли че можете да вземете купата и да станете 1-ви във градското първенство при юношите

Николай Тодоров: Целта е не само да вземат Купата и да станат шампиони в първенството при юношите, а да играем правилен футбол и да се развиват децата. Не е въпросът да спечелиш трофей, а отборът да покаже игрово израстване.

Въпрос от Tong: Здравейте, г-н Тодоров. Какви млади играчи могат да очакват привържениците на Левски в лицето на тези, които вие тренирате? На какъв стил ще залага отбора? Повече сила, повече техника, повече движение по терена, повече импровизация, повече дисциплина или комбинация от всичко това? Благодаря ви и пожелавам успех на Левски в следващите мачове в ШЛ и в първенството, както и лично на вас!

Николай Тодоров: Идеята на клуба е стилът на игра на първия отбор да се практикува от цялата школа. В това влиза и гореспоменатото от вас - сила, техника, движение, импровизация, дисциплина и т.н.

Въпрос от ALEX__D__GREAT: Г-н Тодоров, как си обяснявате стопяването на 7 точки преднина в Българското първенство от Левски срещу ЦСКА през миналия сезон?

Николай Тодоров: Левски печелеше двубоите си и играеше мач за мач. Това че ЦСКА губеше точки е техен проблем - по каква причина и защо. За мен титлата си е абсолютно закономерна с оглед показаното постоянство от страна на Левски през сезона.

Въпрос от SS Lаzio: Г-н Тодоров, защо "изтърваме" толкова много от нашите най-перспективни юноши - например в посока Фейенорд, Литекс - не е ли по-удачно Левски да регистрира свой втори отбор с аматьорски статус, който да започне от регионалните и след две години да се установи и състезава в Б групата, където вече на младите момчета бихте могле да предложите и професионални договори?

Николай Тодоров: Този въпрос трябва да се зададе към ръководството на клуба. Има си изградена стратегия и професионална политика на клуба. Доколкото знам, Левски действително иска да създаде втори отбор, в който да играят момчетата, които не са готови за първия отбор. Искаме обаче да ни предоставят възможност да играем в "Б" група без право на промоция.

Въпрос от King William: През дългогодишната си кариера сте играли в много български клубове. От коя клубна публика сте бил впечатлен най-много?

Николай Тодоров: Навсякъде публиката ме е приемала добре и е подкрепяла безрезервно отбора си. В този смисъл, не искам да отличавам дадена публика. През последните една-две години се получава разделение на български мачове и участници в Европа - имам предвид като публика. Това също оказва влияние. Логично е да не напълниш националния стадион за мач с Вихрен, но да го сториш за двубой с Барселона от Шампионската лига.

Въпрос от JOE: Уважаеми г-н Тодоров, не считате ли, че не тактиката на Мъри, а по-скоро нагласата с която той изведе Левски за първите два мача доведе до разгромните загуби. Не мислите ли, че е по-добре да играем според възможностите си, т.е. по-защитно, на контраатака, наместо да се хвърляме да надиграваме Роналдиньо и други величия, притежаващи 100 пъти повече турнирен опит от нас!? Не е ли по-добре Левски да излиза с нагласата да "излъже" съперниците си, а не да ги надиграва!? Защото очевидно футболът в Шампионската Лига опира до резултати, точки, а не до това кои колко добре е играл?

Николай Тодоров: С отбор като Барселона е трудно да тръгнеш да се надиграваш. Все пак Мъри Стоилов ще си извлече нужната поука от изиграните два мача срещу "каталунците" и Челси, за да избере начина на игра в оставащите срещи от групата ни в Шампионската лига и да имаме по-голям успех.