Футболният специалист Велислав Вуцов дебютира вчера в Topsport.bg и рубриката си "Така каза Вили". Представихме ви мнението на треньора за сблъсъка между Лудогорец и Базел. Днес Вуцов коментира случващото се в грандовете ни Левски и ЦСКА. Ето неговото мнение:

Днес ще се спра на може би най-болната тема за всички - Левски и ЦСКА. Двата отбора в момента си приличат - по форма и представяне в първенството. Първо, и в двата тима има много чужденци, но лично аз не виждам някой от тях да се откроява ярко, както чужденците в Литекс, Ботев и Лудогорец. Тук искам да кажа, че за нищо на света не съм против чужденците, но съм на мнение, че те трябва да са по-малко като бройка, но доста по-добри като качество. За мен чужденец, дошъл в България, който не се откроява в нашето първенство, няма място в родният футбол.

За Левски - някой, някъде се беше изказал, че съм критикувал, коментирал или оценявал негативно сръбския треньор Йоканович. Категорично заявявам, че това не е вярно. В тази връзка съм силно „за" присъствието на Наско Сираков в клуба. Твърдя, че той е най-правилният за този пост в Левски, най-добрият на този пост изобщо в България. Също така смятам, че Иво Тонев е един много положителен и позитивен човек за Левски. Не критикувам и не съм против Левски, стига са ме вкарвали в клюки и интриги. Ще се опитам да бъда максимално ясен, точен за оценката си за отбора. Без да обиждам никого в клуба. Страхотното напрежение и натиск, което е вкарано от различни хора в клуба и извън него, носи най-големите негативи за отбора в момента. Всеки се опитва да се меша и да дава съвети. Дават се категорични оценки за играчи и резултати. Аз мисля, че футболистите на Левски не са чак толкова лоши и слаби, както всички се опитват да ги изкарат. Този отбор през миналата година загуби финал за Купата на България с дузпи (което показва липса на шанс) и не му достигнаха 10 минути в последния кръг, за да спечели титлата. През миналото първенство мачовете с Берое, Локомотив (Пловдив) и Черно море на „Герена" минаха безпроблемно и бяха спечелени леко, докато сега виждаме, че срещите със същите отбори не само не бяха спечелени, а напротив - с нищо Левски не заслужаваше да стигне до трите точки. В тази връзка - ясно е, че има три варианта. Първи - гонят всички футболисти, щом са толкова слаби и неможещи, според мнозина. След което се вадят 10 милиона евро и се купуват нови играчи. Да, но това на този етап е невъзможно да се случи. Втори вариант - махат 7-8 играчи, взимат се млади и неопитни юноши, започва да се гради нов отбор с евтини състезатели, мисли се в перспектива. Но след като Левски 5 години не е печелил нищо, едва ли някой ще иска да се мисли в перспектива. Трети вариант, най-реален в момента - тези играчи, с едно-две попълнения, трябва да изиграят настоящия шампионат. Трябва да се търси потенциала Левски да изгради отбор, защото в момента се вижда, че няма такъв. Има индивидуалности, има отделни звена, но за отбор трябва колектив, дух, обединение и себераздаване. Пак казвам - тези играчи не са толкова слаби, но постоянните критики, че са такива ги разединяват и всеки играе за себе си. Няма дух, няма агресия... Дори и Левски да не стане шампион, отборът не може да бъде на това ниво, в което е в момента.

Не обвинявам нито треньорите, нито ръководството, но ми се иска да помислят в този аспект - футболистите да не бъдат мачкани, че нямат класа и не стават, защото това не помага, напротив - повече ги сковава и пречи. Нека да се помсил как с тези играчи отборът да стане по-силен, побеждаващ и сплотен.

За ЦСКА мисля, че ситуацията е малко по-комплексна, предвид това, че отборът беше пред финнасов колапс и почти бе заличен. Нормално е, когато няма пари, да се помисли за някакво съкращаване на разходите, което да доведе до стабилизиране на клуба. Сигурно такива мерки са взети, но отново дойдоха много чужденци, които, за да не съм груб, ще споделя само че влизат в графата „Не класни играчи", и то за ЦСКА. Смятам че всеки български футболист, към когото биха се обърнали от ЦСКА, няма да откаже да играе за клуба при каквито и да било финансови условия, заради марката и името на клуба. Стойчо Младенов е много добър треньор, който сега се нагърбва с тези футболисти. Те в никакъв случай не са евтини и бюджетът на клуба не е малък ЦСКА да постигне сериозни резултати. Всяко друго място извън четворката за сегашното състояние на клуба няма да е одобри.  Това ще падне повече, за жалост, на гърба на Стойчо, а той не заслужава да понася чужди негативи. Но в момента играчите вече не са само доведени му чужденци, но и негови. Той води кораба. Ако беше по-евтин, по-подмладен и по-български вариантът на отбора, мисля, че Младенов щеше да бъде по-добре приет от „червената" и от цялата футболна общественост.

*Очаквайте утре коментара на Вили Вуцов за останалите отбори от "А" група

ВИЖТЕ ТУК ТЕКСТА НА СПЕЦИАЛИСТА ЗА ЛУДОГОРЕЦ И БАЗЕЛ