Заради предстоящото дерби на 23 октомври между Локо и ЦСКА продължаваме серията "Архивите са живи" с незабравими мачове, които "железничарите" правят срещу "армейците".
Тук става въпрос за един двубой от сезон 1978/1979, в който Локото в стила на Левски побеждава ЦСКА, след като "железничарите" губят с 0:2 и побеждават с 3:2.

На 4 март 1979 година ЦСКА и Локо(Сф) се срещат в 19-ия кръг от пролетния полусезон на шампионата от "А" РФГ. През есента "железничарите" са спечелили с 2:1. Те са и действащ шампион от 1978 година.

Въпросният мач от пролетния дял се играе в неделя. Предния ден в събота Славия е улеснила временния водач "армейците", като побеждава Левски (Руси Гочев дебютира за "сините") с 2:0 след два гола на Чавдар Цветков и Илия Величков-Гулията.

"Червените" започват вихрено срещата. Още във втората минута Спас Джевизов, за когото това е мач номер 100 в "А" група, прави невероятен рейд и открива резултата. Отбраната на Локо не се е окопитила и преминалия през лятото на предната година от Академик(Сф) Краси Горанов вече дава солидна преднина на ЦСКА от два гола.

Срещата изглежда приключила. Но не така мисли Атанас Михайлов, който е в настроение, защото предната седмица е честван с 300 мача в елита. Начко прави технически чудеса.

В последната минута на първото полувреме съдията Богдан Дочев свири дузпа.
Футболистите на ЦСКА бурно я оспорват. Най-темпераментните от двата отбора Бумбо Стойков и Цоньо Василев се сбиват и си разменят боксови удари. Заради това са пратени под душовете с директни червени картони.

След създалите се мелета Начко взема топката и отбелязва от бялата точка към сектор "Б", където е окуражаван от групичка левскари, които са дошли специално да подкрепят "железничарите" срещу ЦСКА.

Второто полувреме започва с мълниеносна развръзка. След шут на десния бек Георги Стефанов топката рикошира в тяло на "армейски" защитник и прехвърля Георги Велинов.

Резултатът е изравнен. Психиката на футболистите на ЦСКА е разклатена.

Десет минути преди края Начко Михайлов с пета извежда отдясно в коридор Ангел Колев и той с отсечен удар прави 3:2. ЦСКА губи по познатия от Левски сценарий, след като повежда с 2:0, само че този път от Локомотив (София).

След този мач, в който Ради Здравков играе отлично, от "Армията" решават да привлекат полузащитника на "червено-черните". Тази загуба на ЦСКА от Локо дава стимул на левскарите и в края на шампионата те драматично решават спора за титлата в своя полза. 


4 март 1979 година 

Локо (Сф) - ЦСКА 3:2
0:1 Джевизов (2), 0:2 Кр. Горанов (17), 1:2 Ат. Михайлов (45-д), 2:2 Стефанов (46), 3:2 А. Колев (80)

ЛОКО(СФ):
Горанов, Стефанов, Б.Димитров, Г.Бонев, Стойков, В. Арсов, А.Колев, Тр. Соколов, Спасов (80-Желев), Михайлов, Здравков

ЦСКА:
Велинов, Калбуров, Г. Димитров, Ц. Василев, Б. Колев, Средков, Йончев (80-Н. Христов), Чавдаров, Джевизов, Денев(72-Д. Димитров), Кр. Горанов

Съдия:
Богдан Дочев

Жълти картони
: Г. Бонев, Ат. Михайлов, В. Арсов (Л), Г. Денев(ЦСКА)
Червени картони: Йордан Стойков (Л), Цоньо Василев (ЦСКА)