В може би най-трудния си сезон ЦСКА пак показа,че не загърбва европейските си традиции. Кой в исторически план е победеният от "армейците" във Виена отбор на Рапид.

Създаден на 8 януари 1899 година, 12 години преди другия австрийски гранд Аустрия, отборът на Рапид печели първата си титла през 1912 година. Най-запомняща и скъпа разбира се остава спечелената титла на 4 юли 1941 година. Този триумф е безценен защото Рапид става шампион на Германия.

По време на Втората световна война Австрия е анексирана от Германия. Финалът между Шалке 04 и Рапид се играе на Олимпийския стадион в Берлин, открит пет години по-рано за летните олимпийски игри, пред препълнени трибуни и погледа на фюрера Адолф Хитлер.

До 75-ата минута  футболистите на Шалке водят с убедителното 3:0. Точно в 75-ата минута Франц Биндер намалява резултата и от там тръгва невероятен развой на срещата, която Рапид печели с 4:3. От тогава до ден днешен в чест на тази историческа победа при всеки двубой на Рапид точно в 75-ата минута феновете на отбора започват бурно да аплодират в памет на този велик мач.

Последната засега 32-а титла е от 2008 година. "Зеленобелите" също така имат 14 спечелени купи на своята страна.

Рапид е един от първите поканени отбори да участва в дебютния турнир за Купата на европейските шампиони през сезон 1955/1956 година. Отборът стига до четвъртфинал, където е елиминиран от Милан. Преди това обаче размазва ПСВ Айндховен с 6:1 и загуба с 0:1. Освен това отборът достига още два пъти до четвъртфинал за КЕШ през 1969 и 1984 година. През 1961 година виенчани стигат до полуфинал след като отпадат от бъдещия носител на трофея Бенфика с 0:3 в Лисабон и 1:1 във Виена. Любопитно е, че мачът в австрийската столица е прекъснат в 88-ата минута. На финала лисабонските орли побеждават Барселона с 3:2.

В турнира за Купата на носителите на националните купи Рапид има два изиграни финала. Единият е през 1985 година в който отборът пада на "Де Куип" в Ротердам от великолепния тим на Евертън с 1:3. Тук трябва да се отвори скоба, че ако английските отбори не бяха наказани заради инцидентите с 31 убити фена от срутена стена на "Хейзел" по време на финала за КЕШ същата година между Ливърпул и Ювентус (0:1), със сигурност "карамелите" през следващата година щяха да станат европейски клубни шампиони.

Следващият финал за КНК, който Рапид играе е в Брюксел срещу Пари Сен Жермен и губи с 0:1. В редиците на виенчани е нашият Трифон Иванов. И до ден днешен публиката на Рапид е луда и обожава Туньо като един от големите си клубни символи. Велики играчи състезавали се за Рапид са Франц Биндер, Йохан Бузек, Йозеф Бицан, великият Ернст Хапел който после става един от най-именитите треньори  и бившия стадион "Пратера" сега носи неговото име. В Рапид играе невероятния голмайстор Ханс Кранкъл. Също така Хаймо Пфайфенбергер, Антонин Паненка.

В последните две години шампион на Австрия е Ред Бул (Залцбург). Каквото и да се говори обаче нито тима от Залцбург, нито тези от Грац или от този от Инсбрук могат да изместят от пиедестала на историята двата австрийски гранда Рапид и Аустрия. Заради това победата на ЦСКА във Виена над единия от двата най-големи австрийски отбора, дошла в труден за "армейците" момент е безценна.