Жребият за купата на УЕФА противопостави Тотнъм и Фейенорд, които имат българска нишка. В Спърс играе Митко Бербатов, а за ротердамския тим се състезаваше Андрей Желязков. Двата отбора са се срещали един път в КЕШ, два пъти в турнира на УЕФА и един път за КНК. Досега имат осем мача. Най-любопитен е финалът за купата на УЕФА, който е в две срещи. В рубриката "Архивите са живи" ще проследим любопитни подробности, довели до невероятни вандалски сцени.

1974-а е година на световното първенство в Германия. На Острова обаче не се вълнуват много, много от този факт, защото Англия е отпаднала драматично от световните квалификации от поляците. Заслугата за класирането на "дружина полска" е на вратаря Ян Томашевски, който прави чудеса от храброст на "Уембли". По този начин решаващият последен мач от квалификационните групи между Англия и Полша завършва 1:1.

Единственият английски отбор, стигнал на финал в европейските турнири, е Тотнъм. Понеже става въпрос за купата на УЕФА, по онова време все още се играят по два мача на разменено гостуване. Първият е в Лондон на 21 май на "Уайт Харт Лейн". Срещата е повече от оспорвана и завършва 2:2.

Два дни по-късно на 23 май излиза пакет от закони за битка с все по нарастващото хулиганство по футболните терени в Англия. Специално писмо по този повод е адресирано до Футболната лига от тогавашния спортен министър Денис Хауел. В него той призовава да няма движение на публика по време на мачовете от един сектор в друг. Да се слиза на терена в краен случай. Само ако се наложи. Едва ли мистър Хауел е предполагал какво ще се случи 11 години по-късно на "Хейзел"...

Също така от май 1974 година се въвежда практиката феновете на гостуващите отбори да се обособяват в отделен сектор и да има засилена охрана около тях, за да не бъдат нападани от ултрасите на домакините. Писмото е публикувано във вестник "Ивнинг Стандард".
И идва денят Х, който е 29 май. Тогава в Ротердам се играе финалът-реванш за купата на УЕФА между Фейенорд и Тотнъм. Този мач създава "нова ера" и нова мода във футболното хулиганство. За да стъпят в Холандия, английските привърженици идват с ферибота в Схивнинген. Нищо неподозиращите полицаи от Ниската земя въобще не проверяват привидно усмихнатите "фенове", които носят боксове, ножове и други средства за масови търкали.

Още преди началото на първото полувреме холандските запалянковци наблюдават със зяпнали уста сцени, които не са виждали досега в родината си. Час преди началото на реванша английски фенове се разхождат привидно спокойно из трибуните на "Де Куип". В един момент искрата е запалена. Започват да се сипят обидни реплики към отбора-домакин и към полицаите. В един миг крайните запалянковци тръгват на масова разправа с хората на реда. Бляскат ножове, боксове. Настава страхотен бой, чупене на седалки, ритници. Пресаташето на "шпорите" Сидни Уол отива до тъчлинията откъм трибуната на англичаните и с мегафон моли да се спрат безредиците. Като разбира какво става, треньорът Бил Никълсън прекратява разбора на футболистите от Тотнъм в съблекалнята и изхвърча на терена. Той хуква към говорителя на клуба, изтръгва му мегафона и буквално започва да крещи: "Вие, хулигани, такива! Вие сте срам за Тотнъм и за Англия! Това е футбол, а не война!"

Но кой да го чуе. Битката с полицаи и фенове на Фейенорд продължава. Временно побоищата и скандалите секват. Колкото да бъде даден начален съдийски сигнал от именития италиански арбитър Кончето Ло Бело. И холандските любители на футбола гледат чудо невиждано. Долу на терена двайсет и двама играят, а горе по трибуните уж притихналите английски вандали с пълна сила подновяват и продължават ексцесиите.
Инцидентите оказват влияние на психиката на момчетата от Тотнъм, които успяват да задържат нулевото равенство почти до края на полувремето, но в крайна сметка получават гол. В края на мача резултатът става 2:0 за домакините, които печелят срещата и трофея. Другият "резултат" от инцидентите е 70 арестувани англичани и 200 ранени в сблъсъка запалянковци и полицаи. Също така много счупени витрини на магазини в Ротердам. Тези вандалски изстъпления на хулиганите на Тотнъм на стадиона и в града се оказват първата вандалщина на британски отбор извън Англия.

Ден по-късно, на 30 май, ръководството на Тотнъм реагира светкавично, като праща извинително писмо от повече от двайсет страници до клуба Фейенорд. В него се извиняват на ротердамската полиция, на населението на града и дебело се подчертава, че срамът е изцяло за феновете на Тотнъм. От европейската футболна централа наказват "шпорите" да играят два домакински мача от евротурнирите на чужд терен. Всъщност това става чак през 1981 година, защото в продължение на седем сезона Спърс не може да вземе европейска квота. През 1974 година има още последици от този проклет за Тотнъм финал. На 29 август легендарният им старши треньор Бил Никълсън, който играе в тима от невръстно дете в продължение на 39 години и е треньор от 16 сезона, хвърля оставка с думите: "Футболистите се държат също като невъзпитаните фенове на нашия клуб, който има най-културната публика. Обичам лудо отбора, но повече не мога да издържа!" На овакантения треньорски пост от Никълсън дни по-късно идва Тери Нейл.

В крайна сметка след експортирането на хулиганската вълна в Ниската земя холандците се оказват отлични ученици в тази насока. Последните изпълнения на феновете на ротердамския тим бяха на мача от групите на УЕФА при гостуването на Нанси. Ултраси от Фейенорд трябваше да бъдат озаптявани със сълзотворен газ. Мачът бе прекъснат за повече от половин час. Последният писък на модата в сблъсъците на хулиганите от Фейенорд и Аякс е уговаряне на битки по интернет, спиране на влакове с внезапните спирачки десет минути, преди да навлязат в дадена гара, и срещи с автомобили на второстепенни пътища...


21.05.1974,Лондон
финал, Купа на УЕФА

Тотнъм - Фейенорд 2:2

1:0 Ингланд (38), 1:1 Ван Ханегем (44), 2:1 Израел (63-авт), 2:2 Де Йонг (83)

ТОТНЪМ: Дженингс, Евънс, Прат, Ингланд, Нейлър, Периман, Бийл, Питърс, М.МакГрат, Чивърс, Коутс
ФЕЙЕНОРД: Трейтел, Риийсберген, Ван Даале, Израел, Вос, Шонемакер, Янсен, Ресел, Де Йонг, Ван Ханегем, Кристенсен
Ст. "Уайт Харт Лейн" - 50 000 зрители
Съдия: Шьорер (Швейцария)

29.05.1974, Ротердам
финал-реванш, Купа на УЕФА
Фейенорд - Тотнъм 2:0

1:0 Риийберген(43), 2:0 Ресел(84)

ФЕЙЕНОРД: Трейтел, Рийсберген (76-Боскамп, 86-Вери), Ван Даале, Израел, Вос, Рамляк, Янсен, Де Йонг, Ресел, Шонемакер, Кристенсен
ТОТНЪМ: Дженингс, Евънс, Бийл, Ингланд, Нейлър, Коутс, Периман, Прат, Питърс, МакГрат, Чивърс
Ст. "Де Куип" - 60 000 зрители
Съдия: Кончето Ло Бело (Италия)