Водещият производител на климатични системи за автомобилния бранш Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) откри официално първия си завод в България. Предприятието се намира в изграждащата се икономическа зона в Божурище, край столицата.

Модерният завод за производство на контролни панели и други компоненти за климатични инсталации за автомобилната индустрия. Продукцията е предназначена за световно известни марки като Мерцедес "S", Порше, Ауди "Q7".  Инвестицията на немската фирма у нас възлиза на над 40 млн. лева. Планира се освен производствена дейност, тук да
бъде един от световните развойни центрове на компанията. В момента в завода работят 120 служители.

„Гордеем се с изключителната динамика в икономическите отношения между България и Германия, защото за последните 10 г. умножихме стокооборота 7 пъти. Това каза, срязвайки лентата, президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че индустриална зона Божурище е от нов тип - стратегически разположена и с магистрали около нея.

На събитието присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на град Божурище Аспарух Аспарухов и други представители на държавната и местната власт. Компанията - инвеститор BHTC Group бе представена от Томас Шулте, изпълнителен директор и д-р Андреас Тойнер, управляващ директор на групата.

Министър Лукарски посочи, че България е успяла да се пребори с други 7 държави в Източна Европа и да бъде избрана за изграждане на завода, което е доказателство за потенциална на страната ни. Той обясни, че причина за този избор са редица фактори, като най-важният сред тях е благоприятната данъчна политика. Лукарски увери, че българското правителство има волята и е решено да работи за подобряване на условията за бизнес у нас.