Президентът Георги Първанов, който лично награди призьорите в анкетата за Спортист №1 на България за 2007 година, заяви, че е готов да пътува до Пекин следващото лято, за да подкрепя волейболните ни национали.

"Волейболният ни отбор може да победи всеки съперник и има шансове за нещо голямо в Пекин. Сигурен съм и в треньорските качества на Мартин Стоев. Готов съм да пътуват до Китай и лично да подкрепям тима. Много е прав Пламен Константинов, че целият отбор заслужава наградата", заяви президентът.

Първанов отбеляза в изказването си успехите на всички спортисти, намерили място в Топ 10 на България за 2007 година.

"Висока чест е да участвам в тази церемония и да мога да връча най-високите отличия. Тази анкета е мой връстник, откакто се помня. Искам да поздравя организаторите на тазгодишната юбилейна церемония затова, че върнаха лентата назад и ни дадоха шанса да си припомним най-знаменитите ни мигове, в които българският флаг се е развявал най-високо и всички ние сме плакали, слушайки българския химн. И се радвам, че традициите продължават все така мощно. И в спортовете, в които ние диктуваме модата, и в тези, в които не сме били до сега водеща сила и тепърва ни предстои да се налагаме. Аз се радвам, че в десетката са намерили своето признание трима български борци - Николай Гергов, Явор Янакиев и Станка Златева.

Възхищавам се на Йордан Йовчев. Сред най-вълнуващите мигове в моя живот е неговото блестящо представяне в Атина на Олимпийските игри, когато грубо му беше отнет златният медал.

Румяна Нейкова е твърдо номер 1 в европейското и световното гребане. Тя поддържа добрите традиции. Аз съм оптимист и пожелавам на Румяна нови върхове.

Петър Стойчев отдавна е доказал на всички свои съперници, че е непобедим. Това направи и тази година. Железен, истински българин, който, съм сигурен, ще има успехи и през следващата година.

Много ми се искаше в залата да бъдат Албена и Максим. Те са блестящи спортисти. Пробиха в спорт, в който ние нямаме кой знае какви традиции. Направиха го с финес и изящество. Истинско изкуство. Ще ми се да не падат духом в тази тежка ситуация.

Радвам се, че в тази зала получи своята награда Иван Стоицов, защото отдавна чакахме нов пробив в спорта вдигане на тежести, който да ни върне надеждите. Не просто да ни върне традициите. Този спорт е български спорт и аз искрено вярвам, че това ще стане на предстоящата Олимпиада. Радвам се, че треньорът Пламен Аспарухов също получи своето поощрение.

Догодина предричам, че битката за тези номинации ще бъде много по трудна и благородна, защото съм сигурен, че с тази подготовка, която върви в момента, ние имаме своите шансове за Олимпиадата. Знаем как и при какви условия се готвят нашите опоненти. Знаем, че въпреки усилията на ДАМС все още разполагаме с далеч по-скромни ресурси. Но има нещо, с което превъзхождаме – волята, прословутият български характер. Това ми дава основание да смятам, че Пекин 2008 може да бъде връх, не по-нисък, отколкото беше Сеул през 1988”, заяви президентът на България Георги Първанов по време на 50-ата юбилейна церемония по награждаването на Спортист №1 на България.