Две сполучливо бити дузпи на отминалото европейско първенство в Полша и Украйна предизвикаха фурор сред футболните естети. Причината бе, че и двата наказателни удара бяха от типа „Паненка" и отбелязани при рулетката на дузпите.

На четвъртфинала между Италия и Англия, Андреа Пирло копна майсторски топката в средата на вратата на хвърлилия се вече Джо Харт. На полуфинала между Испания и Португалия при изпълнението на дузпите Серхио Рамос вкара елегантно в стил „Паненка" в средата на вратата на метналия се вече португалски страж Руи Патрисио.

Така бекът на Реал (Мадрид) се реабилитира за пратената на „луната" топка от бялата точка на полуфинала в Шампионската лига между Реал и Байерн насред „Сантиаго Бернабеу".

Винаги, когато бъде отбелязана дузпа тип „Паненка", се връщаме към авторът на този вид изпълнение на удар от бялата точка. Става въпрос за Антонин Паненка, който е роден на 2 декември 1948 година в Прага. Футболната кариера на чехословашкия национал преминава най-напред през Бохемианс (Прага), където играе от 1968 до 1981 година. При „кенгурата" записва 678 мача и вкарва 318 гола.

От 1981 до 1985 година играе за Рапид (Виена), където играе 127 мача и вкарва 63 гола. За националния отбор на Чехословакия има 59 мача и отбелязва 17 гола. С отбора на Чехословакия е европейски шампион през 1976 година. Има едно участие на световно първенство през 1982 година, където от три изиграни срещи отбелязва два гола. И двете попадения срещу Кувейт и Франция са от дузпи. Шампион на Австрия е с Рапид (Виена) през 1982 и 1983 година. С отбора на Рапид е финалист за КНК през 1985-а, където Евертън печели трофея с 3:1.

Сега Антонин Паненка е президент на футболния клуб Бохемианс.

Антонин Паненка става световно известен  с начина си на изпълнение на дузпа с литване на вратаря и  копване на топката в средата на опразнената врата на европейското първенство в Югославия през 1976 година. На финала Чехословакия побеждава ФРГ след 2:2 в редовното време и продълженията и 5:3 след дузпи.

При 4:3 за Чехословакия Ули Хьонес изпуска дузпа. И Антонин Паненка по своя неповторим начин кара Сеп Майер да плонжира наляво и отбелязва победната дузпа с копване на топката в средата на вратата за 5:3.

Антонин Паненка носи прякора „Добрия войник Швейк" по едноименния роман на Ярослав Хашек.

Ето какво разказва самия Паненка за това как е стигнал до идеята да изпълнява дузпата по този рисков и същевременно гальовен начин.

„Идеята ми хрумна по време на тренировки на моя отбор в Прага Бохемианс. С нашия вратар Зденек Хрушка, с който бяхме страхотни приятели, постоянно хващахме басове. Аз, че ще му вкарам гол от дузпа, а той че ще я спаси. Който губеше, черпеше бира или шоколад. Хрушка беше много добър вратар. В един момент започнах да губя доста пари и като си легнех през нощта си мислех какво да направя, за да спечеля някой бас.

В един момент ми хрумна, че като направя фалшиво замахване, вратарят се мята в единия ъгъл и аз копвам топката съвсем леко в средата на опразнената врата. Следващият път, когато биех дузпи на Хрушка по този начин видях, че се получи. Започнах да усъвършенствам моя си начин на изпълнение на дузпите. Така постепенно си върнах доста бири и шоколади от предишни изгубени басове.

Две години преди европейското първенство през 1976 година започнах да бия такива дузпи в официални мачове. Не исках да рискувам и отначало започнах да прилагам тези удари в приятелски срещи. След това на два пъти бих подобни дузпи в първенството на Чехословакия. Бях се усъвършенствал доста и изпитах силно желание да изпълня такава дузпа и на европейското първенство.

Съдбата ми предостави тази възможност на самия финал. Беше много рисковано, защото от моята дузпа зависеше европейската титла на Чехословакия. Когато ми се предостави възможността да бия дузпа на великолепния вратар Сеп Майер, бях убеден хиляда процента, че ще я вкарам. И така и стана. Изпитах невероятно щастие, че по този начин донесох европейската титла на Чехословакия!".

Като играч на Рапид (Виена) в първия полуфинал за КНК срещу Динамо (Москва) във Виена, Паненка изпуска дузпа. Ударът е хванат от вратарят Алексей Прудников. За щастие на Паненка и австрийския тим Рапид продължава на финала, където обаче е победен от Евертън с 3:1. Дузпата срещу Динамо (Москва) е бита не в неговия стил, а по нормален начин. Самият Антонин твърди, че всички дузпи тип „Паненка", които е изпълнявал, ги е вкарвал.

И до ден днешен футболисти продължават да рискуват с този тип дузпа. Кръстена на името на гальовникът на дузпите Антонин Паненка.

Доста футболисти след това се опитват да изпълняват дузпи тип „Паненка". Някои успяват, други не.

Ето по-известните имена, които са опитвали тази дузпа.

Ерик Кантона

На 1/32 финал за Купата на Франция през 1989 година Ерик Кантона, който тогава е в Бордо, опитва тази дузпа „Паненка" срещу вратаря на Бове Еди Колери. Стражът е литнат и се мята в обратния ъгъл. Но топката лети много слабо и вратарят успява с котешки рефлекс да се изхвърли отново и да спаси топката.

Микаел Ландро

На финал на Купата на Лигата през 2004 година вратарят на Нант Микаел Ландро  опитва да бие този тип дузпа. Стражът на Сошо Теди Ришер предугажда намерението му и спасява с лекота.

Франческо Тоти

В Италия Франческо Тоти доста често вкарва дузпи тип „Паненка". На полуфинала на европейското първенство през 2000-ата година срещу Холандия по време на изпълнението на дузпите успява по този начин да вкара на Едвин ван дер Сар.

Елдер Пощига

По време на европейското първенство в Португалия през 2004 година, Елдер Пощига бележи по този начин срещу английския вратар Дейвид Джеймс по време на изпълнението на дузпи на четвъртфинала между Португалия и Англия.

Артьом Милевски

На осминафинал на световното първенство през 2006 година между Украйна и Швейцария Милевски вкарва по този начин на Паскал Цубербюлер. Тогава Милевски е на 21 години и има едва три участия. С тази негова дузпа Украйна елиминира Швейцария.

Зинедин Зидан

На финала на световното първенство през 2006 година между Франция и Италия в игровото време Зинедин Зидан открива резултата с дузпа тип „Паненка", като излъгва Буфон, а топката се удря във вътрешната част на напречната греда.

Мохамед Ал Нафка

В групите на  африканската Шампионска лига Мохамед Ал Нафка от Етоал Сахел  вкарва дузпа „Паненка" на отбора на Жьонес спортив дьо Кабили.

Франк Рибери

През 2007 година Франк Рибери в Бундеслигата вкарва подобна дузпа за Байерн срещу Вердер. Опитва се да вкара по същия начин след това и на Щутгарт, но изпуска. По този повод Франц Бекенбауер  го критикува и смята начина на изпълняване на тази дузпа от Рибери за арогантен.

Себастиан Абреу

По време на изпълнението на дузпи на четвъртфинала между Уругвай и Гана на световното първенство през 2010 година, уругвайският нападател Себастиан Абреу вкарва победния гол, като излъгва ганайския вратар Ричард Кингсън.

Юонес Белханда

Младият мароканец от шампиона на Франция за 2012 година Монпелие често обича да бележи дузпи тип „Паненка".

Андреа Пирло

На четвъртфинала на европейското първенство през 2012 година между Италия и Англия, при изпълнението на дузпите Андреа Пирло излъгва по този начин Джо Харт.

Серхио Рамос

На полуфинала на европейското първенство през 2012 година между Испания и Португалия, Серхио Рамос  успява да излъже с дузпа тип „Паненка" португалския вратар Руи Патрисио.