Световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки бяха определени за най-добри спортисти на България в 49-ата анкета, организирана от „НОВЕ Холдинг".

За първи път след 1978 година и за вторив историята на наградите двойка застава на върха. Преди танцовия дует Албена и Максим тава са правили единствено олимпийските и световни шампионки по академично гребане Здравка Йорданова и Светла Оцетова.

Победителите са и първите фигуристи, които печелят в анкетата. А Максим е единственият Спортист №1, който не е роден в България.

На стегната церемония във Военния клуб присъстваха всички призьори от почетната десетка с изключение на волейболистите Пламен Константинов (шести)и Матей Казийски (осми), които имат ангажименти със своите руски клубове. Техните награди бяха получени от техните колеги в националния отбор Даниел Пеев и Иван Зарев. Двамата бронзови медалисти от Япония получиха и пластиката дело на Милко Добрев за националния тим, който фигурира в допитването под номер 7.

Водещата Ивет Лалова беше блестяща в новото си амплоа. „Не стана бързо като бягане на 100 м, но подготовката беше наистина кратка - веднъж разгледах сценария и в деня на церемонията направихме една репетиция и това беше", разказа спринтьорката пред Топспорт. Ивет напомни неколкократно, че спортистите посвещават церемонията на борбата за освобождаване на медицинските ни сестри.

Тя си пожела догодина отново да бъде от другата страна при церемонията на топспортистите.

Кметът на София Бойко Борисов връчваше наградите на отличените, след отказа на президента Георги Първанов да участва в церемонията заради присъдата на българските медици в Либия.

Градоначалникът призова да подкрепим нашите сънародници в Джамахирията. „За мен българските медицински сестри и палестинският лекар са отвлечени и сега искат откуп за тях", заяви Борисов. Той не пропусна и да порицае ръководството на Левски за бойкота на церемонията за футболист на годината. „Сигурен съм, че ако Гунди беше жив не би позволил такова нещо", каза Бойко Борисов.

Почти всичките призьори призоваваха от трибуната за подкрепим несправедливо осъдените българи в Либия. По предложение на Евгения Раданова българските спортисти ще се състезават по света със специален надпис в подкрепа на сънародниците ни.

За първи път тази година бяха обявени официални премии за спортистите от десетката на България. Победителите получиха символичен чек за 30 000 лв., Ваня Стамболова взе 20 000 за второ си място; третият Радослав Великов увеличи банковата си сметка с 15 000 лв.,а подредените от четвърто до десето място получиха по 10 000 лв.