На 12 януари 1949 година се ражда Божил Колев. За 60-годишната легенда на Черно море и ЦСКА може да се говори много. Тъкмо за това в днешния брой на „Архивите са живи" ще се спрем върху велики мигове от състезателната и треньорска кариера на този отличаващ се с много футболна ерудиция човек.

... Божил е едва на 17 години, а вече има своя върховен момент във футболната си кариера макар и в приятелски мач. Варна е място, където през лятото всеки иска да отиде. Включително и големи футболни отбори правят контроли в морската ни столица. Така през 1966 година на стадион „Юри Гагарин" едни дългокоси младоци акостират във Варна.

Става въпрос за митичния тим на Аякс, който тепърва ще пише голяма история в европейския футбол. Там играе и едно 19 годишно хилаво момче на име Йохан Кройф, което също тепърва ще обира световните лаври. Домакините от Черно море, с Божил Колев в състава си, печелят убедително контролата срещу Аякс с 3:1. Но това не е единственият случай, в който Божил среща Йохан.

Следващият път е, когато Колев вече облича екипа на ЦСКА фланелка. Божил идва при „армейците" през 1970 година. През есента на 1972 година в турнира за КЕШ ЦСКА среща Аякс с вече утвърдилия се като лидер Кройф. От тези мачове Божо участва в един характерен момент. В първия мач в София получава жълт картон, след като пресича с две ръце пас, отправен към Кройф.

За тази му постъпка италианският съдия Ангонезе му показва жълт картон. На следващата година, когато ЦСКА пак среща Аякс, само че без Кройф, който вече е заминал за Барселона, Божил е част от отбора. Но звездният му миг с екипа на ЦСКА и на националния отбор на България идва в следващите две години. През 1974-а ЦСКА играе на четвъртфинал за КЕШ с Байерн (Мюнхен). В състава на баварския колос личат имената на бъдещи носители на КЕШ и световни шампиони като вратаря Сеп Майер, защитниците Брайтнер, Шварценбек, Бекенбауер, халфа Ули Хьонес и напред невероятния голмайстор Герд Мюлер.

В Мюнхен ЦСКА губи с 1:4. В София германците повеждат с измислена дузпа. И идва 41-ата минута. Към митичния сектор „Г" ЦСКА получава право на изпълнение на дузпа. Зад топката застава хладнокръвният Божо. Без да му мигне окото, изстрелва топовен шут „ала Неескенс" под напречната глава и над главата на клетия Майер.

Резултатът е 1:1. После гениалният Георги Денев фиксира крайното 2:1. Като в този мач Байерн се отървава и с две греди. Идва европейската квалификация през април 1975 година срещу отбора на ФРГ, който предишното лято е станал световен шампион.

В този мач от германците отсъстват Герд Мюлер и Волфганг Оверат. Срещата се играе при проливен дъжд на стадион „Васил Левски". Световната фурия Георги Денев навързва последователно Паул Брайтнер и Франц Бекенбауер.

Те вкупом го фаулират и съдията отсъжда дузпа в наша полза. Зад топката отново застава Божил Колев, а на германската врата пак е Сеп Майер. И отново изпълнението е познато-топовен удар под напречната греда и над главата на Майе.

България повежда с 1:0. Малко по-късно най-големият симулант от немския тим - Холценбайн, се пльосва на тревата с известната хватка „лястовицата" и печели дузпа, която Ричел бележи за 1:1.

За „А" отбора Божил изиграва 60 мача и 6 пъти е негов капитан. В „А" група Колев излиза в 373 мача и вкарва 74 гола. Той е бранителят с най-много попадения в „А" група. Божил е пет пъти шампион с ЦСКА -1971, 1972, 1973, 1975 и 1976 година.

Печели Купата на съветската армия три пъти с „армейците" - през 1972, 1973 и 1974 година. Интересно е, че преди да облече фланелката с номер 5 в ЦСКА, Божо носи тази с номер 3. Това е, защото петицата е дадена за известно време на Георги Денев, тъй като неговият №10 е зает все още от колоса Димитър Якимов. Божил Колев участва в един много интересен мач в началото на есента през 1973 година. Във втория есенен кръг ЦСКА играе срещу Берое на стадион „Българска армия".

Домакините обсаждат тотално вратата на старозагорци, но гол така и не пада. Времето тече безжалостно. В 88-ата минута силен удар на Паро Никодимов се отбива във вътрешната греда (б.а.- тази, която опъва мрежата назад) на вратата на Тодор Кръстев. Попадението е стопроцентово, защото топката е минала голлинията, но от силата на удара тя мигновено се връща в игрището. Попадението обаче не е зачетено и след кратки пререкания срещата продължава.

За да се стигне до последната минута, когато точно Божил Колев донася победното попадение за „армейците" с 1:0. Веднага след тази среща тогавашната футболна федерация взима решение да се премахнат напречните диагонални вътрешни греди, за да няма повече подобни спорни казуси. Божил Колев е специалист и на изпълнение на фаулове.

Освен гола в световната квалификация през 1972 година срещу Северна Ирландия (3:0), много фенове помнят как през март 1975 година в мач с Локо (Сф), завършил 3:3, Божо бележи гол от фаул от централната част на терена. В двубоите с Левски той винаги е бил основен стълб в отбраната на „армейците". Вкарвал е решителни голове във вратата на „сините".

Когато става треньор, Божил Колев е един от малцината българи завършили Кьолнската школа. Неговият връх в треньорската кариера е през 1994 година в прословутия мач на „детската градина" на ЦСКА срещу Ювентус на бъдещия треньор световен шампион с Италия Марчело Липи, на големи играчи като Виали, Дешан и напиращия за слава Алесандро дел Пиеро. В срещата в София, завършила 3:2 за „армейците", Петър Михтарски бележи два гола, а другият е на Милен Радуканов.

Веднага след мача по необясними причини Божил е сменен като треньор. Както е известно, по късно мачът е заличен от официалния протокол на УЕФА заради неправилна картотека на Михтарски. За случая е подшушнато на европейската централа от българин. В един период Колев води екзотичния отбор на Автотрейд от варненския квартал Аксаково.

За известно време Божо е помощник-треньор в националния отбор на Димитър Пенев. Той продължава да живее в съзнанието на „армейските" феновете като един от големите играчи на ЦСКА, който с уравновесения си характер, здрави нерви и безупречната си дисциплина внасяше германски привкус в „червения" отбор.