Българската федерация по бадминтон не е изплатила повече от 8000 долара от наградни фондове на Петя Неделчева.

Това съобщи нейният личен треньор Орлин Цветанов на Кръгла маса „Топспор”, организирана от в. „Топспорт” и Топспорт.бг с подкрепата на „Еврофутбол” и любезното домакинство на „Бест Уестън Сити Хотел”.

„Федерацията дължи на Петя 1830 долара от турнир в Сингапур през 2005 г. и 6510 долара от участията й на състезанията от Гран при в Азия през тази година – разкри Цветанов. – Парите са приведени от Международната федерация, но родната централа твърди, че не са пристигнали, което не е възможно. Освен това Неделчева не е получавала своята персонална олимпийска стипендия от 500 лв. от септември. Още не сме видели и премията от 1950 долара за първото място от Гран при на България, но тук забавянето е от световната централа.”

Орлин Цветанов каза още, че федерацията ни не е дала стотинка за подготовката на Петя през тази година. Всичките пари идвали от ДАМС.

„Тежки контузии и много труд – това според Неделчева е част от цената на трайното й настаняване в Топ 10 в световната ранглиста. – Нямам време да се възстановя още от травмата в кръста, която получих в края на миналата година в НСА. Лежах 20 дни в „Пирогов” и лекарите твърдяха дори, че трябва да се радвам, че ще мога да ходя. Четири месеца по-късно играх четвъртфинал на Европейското първенство и записах най-добрата си година като цяло”.

Според Цветанов Петя е способна да стане световна шампионка. Тя не е побеждавала само две от бадминтонистките преди нея.

„Ако е здрава и при поносим жребий може да стигне до титлата в Куала Лумпур през 2007 г., защото има качествата за това”, прогнозира наставникът.

Петя Неделчева заминава утре за Дания, където има мач с клубния си отбор Одензе. 23-годишната брюнетка само играе в скандинавската държава, която е номер 1 в бадминтона, а тренира в България. Според Цветанов се стигнало дори до парадокса датчаните да записват всяка тренировка на българката, за да се учат от нея. Неделчева никога не би приела да играе за Дания или друга страна.

Неделчева Неделчева е убедена, че ще успее да се класира за Олимпийските игри в Пекин. Квалификациите за тях започват от 1 май догодина и завършват на 30 април 2008 г. Според Орлин Цветанов реално е да очакваме и двойката Неделчева – Дияна Димова да преодолее пресявките за Игрите, макар че от ДАМС не са отпуснали пари за подготовка на дует, а само за Петя.

Четвъртфиналистката от Световното първенство ще участва във всички турнири от новосъздадените Суперсерии, където наградният фонд за всяко състезание е между 200 000 и 400 000 долара. Първият старт на старозагорката в тази верига от 8 турнира ще бъде на 16 януари в Малайзия.

Японската компания за спортна екипировка „Йонекс” поема екипирането на Петя и Дияна, като ще им осигури ракети и облекло, но не и пера.

„Не виждам моя наследничка в България за момента – призна Петя Неделчева. – Дано излезнат от Международната академия добри наши състезателки. – Понякога съжалявам, че не съм станала тенисистка. Повече пари щях да получавам, повече слава. Но като цяло бадминтонът е моето призвание и мисля, че успях да постигна много в него”.