В първия кръг от новото първенство се срещат отборите на Славия и Литекс. В днешния брой на „Архивите са живи” ще припомним как през есента на сезон 1999 и есента на 2003 година двата отбора пак стартират в шампионата още в самото начало. Куриозно е, че и двата мача се играят на 8 август. Но да преминаваме към любопитните подробности.

Преди да играят първата среща от първенство в Ловеч от Славия поръчват нови бели екипи от Испания. Когато представител на „белите” отива да прибере пратката остава в потрес защото кашоните са разтворени, а половината от екипите ги няма. По този начин славистите са принудени да излязат на градския стадион в града под покрития мост със старите фланелки.

Но тази случка за „белите” е бял кахър. Нещата в Литекс са много по-сложни защото буквално падат от небето на земята. За какво става въпрос. След като през лятото „оранжевиге” стават шампиони за втори пореден път на България започват да мечтаят, че на скромния им стадион може да акостира мегазвездата Габриел Омар Батистута с „виолетовите” от Фиорентина. Условието е обаче Литекс да победи във втория предварителен кръг за атака на Шампионската лига полския първенец Видзев от Лодз и тогава славния клуб от Флоренция на митичния аржентинец може да играе срещу ловчанлии.

Мечтата изглежда е докосната след като в първата домакинска среща двубоят завършва 4:1 за българите. В Лодз обаче отборът е самонадеян и губи с 1:4, а след това е отстранен след продължения и дузпи. Точно три дни след това идва двубоят със Славия. Мачът даже върви в полза на ловчанлии защото съдията Атанас Узунов гони Андонов абсолютно по погрешка. Всъщност Топузов изритва Загорчич. След мача кумът на Стоичков се извинява публично на Андонов. Но срещата завършва нещастно за домакините. В 89-ата Владко Колев бележи единствения гол в мача. Това се оказва втора победа за славистите на ловешки терен. А след срещата Димитър Димитров-Херо подава оставка и за енти път начело е върнат Ферарио Спасов.

Междувременно след като Литекс отпада глупаво от Видзев, за известно време Гриша Ганчев се отказва от футболния отбор и тимът приема името Ловеч. В същия шампионат 1999/2000 Ловеч завършва на пето място, а Славия остава на шеста позиция. В последствие Гришата се завръща и клубът пак се назовава Литекс.

По доста интересен начин преминава и другия двубой между двата тима с който те откриват първенството. Става въпрос за първия кръг на есенния сезон 2003 година. Мачът се играе на стадиона в „Овча Купел”. Треньори на двата отбора са Ферарио Спасов на Литекс и Миодраг Йешич на Славия.

Още в 9-ата минута Веле Иванович вижда, че Ставрев е излязъл напред и с изключителна парабола от 40 метра го прехвърля и открива резултата. В 11-ата минута Мурад Хидиуед (на малката снимка) прави изключително груб фаул срещу Секуловски и автоматично е изгонен от Антон Генов. В 56-ата минута Веле Иванович бележи втори гол от пряк свободен удар след като топката рикошира в крака на Трика и литва вратаря Ставрев. В 66-ата минута Деси Русев намалява на 2:1.

Мачът е много изнервен и това се отразява на наставника на „белите” който постоянно псува футболистите на Литекс. Но това зачестява и в крайна сметка Антон Генов гони Миодраг Йешич от скамейката.

В края на шампионата 2003/2004 ловчанлии които са върнали името си Литекс завършват на четвърто място, а славистите са пети. Тимът от „Овча Купел” отново е извън европейските турнири докато „оранжевите” имат шанса да играят с неизвестния тим Зимбру от Молдова.

Амбициите на отбора са големи защото в предишните години ловчанлии се представят много добре. През сезона 2001/2002 Литекс стига до мач през пролетта с АЕК където губи трудно след 2:3 и 1:1 А през следващия сезон също едва е отстранен от Панатинайкос след 0:1 и 1:2. В този смисъл в поредното си участие ловчанлии смятат, че едва ли не ще ходят на разходка до Молдова.

След 0:0 и 0:2 изненадата е пълна. И Ферарио Спасов е уволнен. На негово място е назначен Драголюб Симонович. Дуци остава до зимата и после тимът е поет от Люпко Петрович...

08.08.1999 година
1 кръг,”А” група


Ловеч – Славия 0:1
0:1 Вл.Колев(89)

Ловеч: Ставрев, Колев(46-Живкович), Ибе Джонсън(46-Н.Димитров), Ив.Русев(58-Д.Русев), Загорчич, М.Петров, Св.Тодоров, Кондев, Хаджи, Кишишев, Йеленкович

Славия: Г.Петков, Германов, М.Топузов, Н.Ненов, Ацаров, И.Славчев, Андонов, Панайотов(72-Ст.Костадинов),Цв.Николов(62-Вл.Колев), Вл.Шаламанов, Вл.Стойков(87-Захариев)

Ст.”Ловеч”1000 зрители
Съдия: Атанас Узунов
Жълти картони: Кишишев, Кондев(Л), Топузов, Шаламанов, Николов, Г.Петков(С)
Червен картон: Андонов


08.08.2000 година
1 кръг, ”А” група


Славия – Литекс 2:1
2:0 В.Иванович(9,56),2:1 Д.Русев(66)

Славия: Амбарцумян, В.Иванович, Й.Петков, Секуловски(59-Ч.Янков), Караславов, Джукич, Бл.Георгиев, К.Джоров, Д.Рангелов(78-Сл.Матич), А.Николов, Г.Владимиров(83-Г.Бачев)

Литекс:
Ставрев, Ст.Бачев(46-Д.Русев), Желев, Ландирев, Н.Димитров, К.Николов, Загорчич, Хидиуед, Трика(58-Борносузов), Т.Силва, Ададо(77-А.Русев),

Стадион:”Славия” 800 зрители
Съдия: Антон Генов
Жълти картони: Секуловски, Иванович, Й-Петков(С),Ададо(Л)
Червен картон:Хидиуед