В днешния брой на „Архивите са живи” ще върнем лентата 32 години назад. И тогава, и сега има невероятно съвпадение на кръговете. В неделя Сливен играе срещу „сините” в десетия кръг, а в единадесетия се срещат във вечно дерби ЦСКА и Левски. Преди повече от трийсет лета в сезон 1975/1976 в десетия пролетен кръг(общо 25-и) в Сливен домакините приемат левскарите, а в следващия единайсети пролетен кръг(26-и) се играе вечното дерби. И това ако не е съвпадение! Сега, въпреки, че още е есенен полусезон, напрежението е голямо. Какво да кажем за тогава, когато в пролетния дял се преобръща целият шампионат. Но да започнем отначало...

Лятото на 1975-а година... Някъде в Китен, някъде във военната станция, където летуват спортистите на ЦСКА. Никола Ковачев - Тулата със семейството си събират щедър слънчев загар. По онова време мобилните телефони са фикция. Но в администрацията на станцията се получава депеша от генерал Добри Джуров лично до Никола Ковачев. С цялото си семейство от Китен Тулата се отправя към летище Сарафово и за малко повече от половин час е отново в София. Легендата на ЦСКА разказва специално за „Топспорт” следното:

”Като получиш такава покана за разговор, няма как да откажеш. Мина ми всичко през главата, но не се досещах за какво може да ме вика Добри Джуров. Още като влязох в кабинета му, той благо се усмихна под мустак и директно ме попита „Можеш ли да станеш треньор на Сливен? Това е молба, ако не искаш недей. Но са ми близки до сърцето, защото преди време бях началник в региона”.

Аз веднага му отговорих, че за мен това е заповед и, разбира се, отидох там.”
Какво става в Сливен? Тулата поема отбора. Междувременно в ЦСКА продължават
да се разделят с големите си футболисти преждевременно. В края на сезон 1974/1975 на «Армията» решават, че още ненавършилият 30 години Аспарух Никодимов вече е стар и го пращат в Сливен. Под Сините Камъни се оформя един отбор, съчетал млади и опитни футболисти, които под ръководството на Ковачев завършват следващия шампионат в първата половина на таблицата - на седмо място. В състава е вратарят Тодор Кръстев, който пази известно време и на националния отбор. Също така в защитата е и друг национал - коренякът сливналия Николай Арабов.

В отбора има и други местни стожери Милконски, Тенев и Мехмед Османов – Мечо. В тима е и още един много добър футболист в лицето на Радия Дойчев. В защитата се подвизава младият юноша на ЦСКА Георги Илиев – Майкъла. В отбора е и друг „армеец” Светлин Мирчев – Доцента.

Има един много важен мач, който ще остане много повече в летописа не на Сливен,... а на ЦСКА. На 2 май 1976 година, пет дни преди да се играе вечното дерби, на стадион „Хаджи Димитър” пред 30 000 зрители излизат «оранжевите» и Левски. В този момент „армейците” изостават от „сините” с четири точки разлика. Тогава за победа се даваха по две точки, а за равен - една. Ето какво разказва пред „Топспорт” за себе си и за мача друг главен герой и голмайстора в срещата Аспарух Никодимов:

«През лятото на 1975 в ЦСКА се зароди поредната мания – футболисти, които сме били в отбора по десет, единайсет години да ни освобождават. Впоследствие станах за един месец треньор на Спортист(Своге). Обади ми се Тулата Ковачев, който вече беше треньор на Сливен, и ме окуражи, като ми каза, че още съм млад и мога да играя. Покани ме при него. Добре, ама тогава имаше правило, че като си на 30 години, не може да преминаваш от един отбор в друг. Едва си издействах право да играя чак четири кръга преди края на есенния полусезон.

А за този мач с Левски през пролетта какво да кажа - направо ги надиграхме. През първото полувреме след едно центриране от корнер на Радия Дойчев техен играч с глава си вкара автогол, но съдията го отмени. В средата на второто полувреме дойде моят миг. Спрях една топка на гърди и от воле я изстрелях в долния десен ъгъл до гредата на Стефан Стайков.

За тази победа най-много се радваше защитникът Георги Тодоров(б.а - това не е сегашният наставник на Локо Мездра и бивш треньор в Левски) защото наскоро бе освободен от Левски.” спомня си Паро.

А ето какво разказва за събитията след мача Ковачев: ”Веднага след срещата се качих на една лека кола и си заминах за София. На другия ден - в понеделник, отидох на „Армията”. Валеше дъжд. Засякох се с адмирал Добрев и той, ухилен до уши, ми казва: ”Бягай в треньорската стая на ЦСКА и им кажи, че, докато седиш на стадиона, всички трябва да се редуват да ти държат мирно чадъра над главата за това което направи.”

В същия кръг, в който Сливен бие Левски с 1:0, ЦСКА печели у дома срещу Дунав с 2:0. Така разликата в точките вече е само две. В директния двубой, игран на 7 май, ЦСКА печели убедително с 3:1, след като води с 3:0, а при 0:0 Стоян Йорданов откъм сектор „Г” спасява дузпа, изпълнена от Йордан Йорданов-Пиката. В следващия кръг „армейците” отново бият, а „сините” правят реми във Враца срещу Ботев. Кръг преди края ЦСКА надиграва Сливен в София с 4:1(без Никодимов в състава), докато Пирин побеждава Левски в Благоевград с 2:0 след попадения на Бранко Кочев и Борислав Хаджиев-Шмайзера.

Така „червените” вече имат три точки разлика и са недостижими. В последния кръг шампионите правят 3:3 със Славия, а Левски бие Локо(София) с 1:0. Днес ветерани на „Армията” казват, че почти изгубената титла през 1976 остава на „Народна армия” благодарение на изключително важната победа на Сливен над Левски с гола на Паро Никодимов. И този успех на сливенци изиграва изключително мобилизираща роля „червените” в следващия кръг да победят във вечното дерби прекия си съперник за титлата.

2.05.1976 година
25 кръг,„А”РФГ

Сливен – Левски 1:0
1:0 Никодимов(65)

Сливен: Кръстев, Тодоров, Арабов, Камалиев, Илиев, Милконски(62 - Табаков), Дойчев, Никодимов, Османов, Св. Мирчев, Тенев
Левски: Стайков, Грънчаров, Гайдарски(74 - Цветков), Аладжов, Ивков, Тишански, Спасов(46 - Войнов), Павлов, Миланов, Панов, Йорданов

Стадион „Хаджи Димитър” - 30 000 зрители
Съдия: Димитър Пармаков
Жълт картон: Николай Арабов (Сливен)

Ето как се развива борбата за титлата:

24-и кръг
Левски – Черно море 2:1 (36 точки)
Академик – ЦСКА 1:1 (32 точки)

25-и кръг
Сливен – Левски 1:0 (36 т.)
ЦСКА – Дунав 2:0 (34 т.)

26-и кръг
ЦСКА – Левски 3:1 (по 36 т)

27-и кръг
ЦСКА – Локо(Пд) 3:1 (38 т.)
Ботев(Вр) – Левски 0:0 (37 т.)

28 кръг
Черно море – ЦСКА 0:2(40 т.)
Левски – Спартак(Пл) 7:1(39 т.)

29 кръг
ЦСКА – Сливен 4:1(42 т.)
Пирин – Левски 2:0(39 т.)

30 кръг
ЦСКА – Славия 3:3 (43 т.)
Левски – Локо(Сф) 1:0 (41 т.)