Преди 34 години ЦСКА е първият български клубен отбор, който отива на приятелско турне в Бразилия. Всичко се развива повече от приятно, но на края част от "армейците" за малко не попадат в...затвор. За изключително интересния престой, завършил със скандално поведение на нашите, ще ви разкажем днес в рубриката "Архивите са живи".

ЦСКА се представя убедително в шампионата 1971/1972. С настъпването на новата 1972 година "армейците" се ориентират към много пищна подготовка за пролетния сезон. Отборът ще пътува за Бразилия, където престоява между 23 януари и 8 февруари.

Каква ирония на съдбата. През същата година, в последния ден на подготовката - 8.02, бъдещата звезда на ЦСКА Христо Стоичков е ходел почти прав под масата на 6 годинки в къщата на пловдивската улица "Рогошко шосе" №26 при мама Пенка и татко Стоичко...

В този момент цветовете на ЦСКА са представяни от футболни колоси като Димитър Якимов, Димитър Пенев, Никола Цанев, Георги Денев. Специална заслуга за уреждането на турнето в Южна Америка има тогавашният шеф на международния отдел Дочо Нанов, който задейства многобройните си връзки с колеги по света.

С пристигането си в Бразилия футболистите на ЦСКА удрят джакпота. Отборът отсяда в умопомрачително красивия Рио де Жанейро и е настанен на брега на океана, точно срещу плажа "Копа Кабана". Всяка сутрин българските играчи не пропускат възможността да тренират на пясъка, където са правили, правят и ще правят първите си стъпки футболните гении на "кариоките".

Върхът на емоциите е, че престоят на българите съвпада с ежегодния фестивал на Самбата в Рио де Жанейро, който се провежда всяка година в началото на февруари. Когато нашите пристигат в края на януари, текат усилени репетиции по улиците. Футболистите трудно могат да заспят под звуците и ритмите на самбата. Гледката на знойни полуголи бразилки изпарява доброволно всяко желание за сън.

Когато започва фестивалът в началото на февруари, два дни "армейците" не ходят да тренират, за да зяпат дефилиращото шествие от оскъдно облечени горещи и шоколадови
женски тела.

Ръководството на бразилската федерация урежда на българската група посещение до величествения паметник на Спасителя (Ел Салвадор) на хълма Корковадо. Височината на фигурата на Христос е 80 метра, а всяка разперена ръка е по 20 метра дължина.

В подножието милиони бразилци изразяват признателността си към Христовата вяра. Бразилски гид обяснява легендата за три фалшиви имена на градове в Южна Америка. Първият е Рио де Жанейро (януарска река), в който наблизо никъде не е имало подобно нещо. Другият е Буенос Айрес (Хубав въздух). За столицата на Аржентина се говори точно обратното - че е с най замърсения въздух. И третият е Монтевидео (виждам планината). А всъщност столицата на Уругвай е разположена и заобиколена само от равнини. И никъде на хоризонта не се вижда планина...

Бразилските вестници засипват ЦСКА със суперлативи въпреки загубите в първите два мача от Васко да Гама с 1:3 и от Палмейрас с 1:2. Най-запомнящ се е третият мач със Сао Паоло. В края на първото полувреме домакините откриват с 1:0. В началото на второто полувреме Никола Цанев успява да се измъкне от опеката на двама бранители и изравнява - 1:1. Играчите на Сао Паоло започват да притискат ЦСКА, но при една контра вездесъщият Димитър Якимов навързва четирима безпомощни бразилци и с лекота пуска топката покрай вратаря за 2:1 за българите.

Веднага след срещата играчите на прочутия Сантос, които са дали съгласието си да играят мач, изведнъж се отмятат, защото са уплашени от формата на "армейците".

Вместо тях за спаринг се явява Виктория, който е победен с 2:0 от ЦСКА. И така настъпва денят, в който софийските футболисти се канят да поемат обратния път към България. Заминаването трябва да стане в 20 часа местно време със самолет на бразилската авиокомпания "Вариг". За изненада на българите бразилските власти им казват, че е необходимо да бъдат на летището пет часа по-рано. Причината били детайлните проверки на паспортни данни, в които да се установи дали някой човек няма незаконни действия спрямо Бразилия, преди да напусне страната им.

Бразилският гид предупреждава българите да внимават, защото голямата група е наблюдавана от митническите власти. Това предупреждение се оказва знаменателно, тъй като се случва нещо изключително неприятно. Някои от футболистите сътворяват най-голямата глупост, като започват да ритат една...книжна топка. На пръв поглед безобидно, но не съвсем. Изведнъж настава суматоха и трима от тях са отведени безцеремонно в полицейския участък на летището. Дочо Нанов и ръководителят на нашата делегация Крум Милев се затичват и виждат, че положението става още по-лошо.

Тримата са заключени в клетка за арестанти. След кратък разговор с началника на граничната полиция се разбира какво е станало. Поради огромната инфлация на бразилското крузейро големите банкноти с шестцифрени числа се били сринали до нулата. И нашите "юнаци" си направили от тях малка книжна топка. Спокойно подритвали финансовото достойнство на Бразилия, без да подозират, че ги наблюдават цивилно облечени полицаи.

Мотивът за ареста бил основателен - поругаване и неуважение към герба на Бразилия и нейните свещени символи. След намеса на бразилската футболна федерация нашите "палавници" като по чудо отърват бразилски затвор.


Дочо Нанов: Щеше да стане голяма беля

Тогавашният шеф на международния отдел на ЦСКА и сегашен мениджър в агенцията на Лъчезар Танев, Дочо Нанов и до ден днешен помни името на полковника, който арестувал нашите хубостници: "Как няма да му запомня името. Още ми е пред очите тази глупава случка, където щеше да стане играчка-плачка. Започнахме да уверяваме полковник Жоао Гомеш, че това са деца и не са го направили нарочно. Той обаче бе много засегнат и ядосан и не искаше да чуе за тяхното освобождаване. Тогава решихме да се обадим на нашите приятели от Бразилската футболна федерация, с които часове преди това се бяхме разделили с много усмивки и прегръдки.

Хората дойдоха и всичко се оправи. Обясниха ни, че едва са склонили властите да пуснат футболистите. Иначе е трябвало да бъдат съдени по законите на страната, което в този случай означавало затвор поне до три години. В крайна сметка след дълги преговори получихме разрешение да отлетим за България. В София на почти целия отбор е наложено наказание.

Причината бе, че всъщност на летището в Рио де Жанейро бяха хванати само трима, а в глупавата игричка с клетото бразилско крузейро участваха почти всички футболисти. По комунистически образец във военното досие на играчите бе вписано "наказвам с налагане на строго мъмрене". Освен това виновните футболисти ги изръсиха и със солидна за времето си парична глоба."