Загорец (Нова Загора) спечели вчера предсрочно първото място в Югоизточната Трета лига и кръг преди края момчетата на Мирослав Миндев на практика са в професионалния футбол. В интервю за БТА обаче Миндев разкри каква е ситуацията около клуба, както и какви са условията, за да бъде Нова Загора във Втора лига от новия сезон.

Новозагорци разгромиха вчера Любимец със 7:0 като гости и събраха 81 точки. След тях е Марица (Пловдив) със 75. "Още не мога да се зарадвам. Все още не е сигурна нашата промоция, защото имаме нужда от финансови гаранции от страна на общината в Нова Загора. Не е много сигурно, че и нашият стадион ще вземе лиценз за Втора лига. Ако не стане, трябва да търсим къде ще играем", призна Миндев.

"И макар изкачването ни във Втора лига да не е сигурно от гледна точка на финансите, аз съм доволен от отбора, защото смятам, че е напълно заслужено първото място. Ние бяхме най-добрият отбор. Имаме млади, имаме и опитни играчи, имаме и такива в идеална футболна възраст. Нашата група е от 14-15 футболисти, както и няколко юноши. Не сме си поставяли като цел да влизаме във Втора лига, но се случи. Аз лично не си спомням след 1990-а година Нова Загора да е завършвала на първо място и може би затова хората ни се радват в града", заяви още бившият централен нападател.

Литекс играе последния си мач при аматьорите

Литекс играе последния си мач при аматьорите

Днес е последният кръг в Трета лига

"Ако ще играем във Втора лига, трябва бързо да вземем решение по някои въпроси, защото всички наши футболисти работят. А в професионалния футбол това няма как да стане. Ще трябва да се търсят още играчи. Засега нямам идея как ще стане това, но нека първо решим проблема с финансирането", каза още младият специалист.

Миндев осъзнава, че ще има скок в нивото и ако Загорец (Нова Загора) не е подготвен, ще се превърне в боксова круша. Усилията на президента Даниел Кирчев, който влага много енергия, няма да бъдат достатъчни, ако Общината не се включи по-активно в издръжката на клуба. Надеждите са, че през новата седмица в града трябва да се постави въпроса с издръжката на отбора във Втора лига.

"Дори и да останем в Трета лига поради финансови причини, за мене постигнатото първо място е едно удовлетворение заради труда, който беше възнаграден. Мога и да потвърдя, че нашият бюджет е доста под 200 хиляди лева и със сигурност не сме най-богатият клуб в нашата трета лига. И предвид финансите нормално беше да сме с такава малка група. Това прави постижението на момчетата още по-голямо. Именно затова аз казах след вчерашната победа над Любимец, че за мен са герои", завърши Миндев.