Българският футболен съюз подготвя поредно нововъведение за следващия сезон в Трета лига, което трябва да осигури още игрово време за млади таланти от водещите школи.

В централата са решили да допуснат играчи с договори в третото ниво на футбола у нас, но това ще важи само при определени условия и казуси. Промяната засяга дублиращите отбори на професионални клубове, които се състезават в трета дивизия. От новия сезон ще могат да играят момчета с професионални договори, но до 21-годишна възраст.

Другото задължително изискване е този млад играч да е бил поне един сезон във въпросния клуб за да може да се възползва от правилото. Целта на промяната е да се предпазят тези млади футболисти, които често не могат да получат достатъчно игрови минути в Първа лига, а професионалните договори ги спират от преотстъпване в третото ниво на футбола у нас.

В момента професионални клубове с формации в Трета лига са Берое, Локомотив (Пловдив), Пирин (Благоевград), Хебър (Пазарджик), Ботев (Враца), Етър (В. Търново), Спартак (Варна), Септември (София), както и Лудогорец с третият си отбор. В момента във всички тези дублиращи състави играещите трябва да са аматьори. От новото първенство обаче няма да е така.

Най-вероятно в Югозападната Трета лига пък ще се появи втори отбор на Левски (София), както и трети такъв на ЦСКА 1948. Това разширение обаче ще направи групата от 22 отбора и изграждането на календар става много сложно, още повече аматьорския статут на повечето клубове. Поради тази причина не е изключено БФС да раздели дивизията на две подгрупи.

Както е известно от повече от месец, БФС ще въведе и задължително изискване за останалите клубове от Трета лига задължително наличие на трима футболисти до 23 години, които ще играят пълни 90 минути от новия сезон. Те могат да бъдат заменяни единствено от други хора в тази възрастова група.

От Пирин (Гоце Делчев) категорични: Не сме линчували съдия

От Пирин (Гоце Делчев) категорични: Не сме линчували съдия

"Има записи"