Редица тимове от българския ни футболен елит са се обединили около предложението за прекратяване на първенството. Това ставя ясно от писмо, подписано от всички клубове от елита с изключение на ЦСКА и Славия, които не са отговорили. Берое е против, а изпълнителният директор на "сините" Павел Колев обяви, че становището на "сините" е подобно с това на заралии.

Въпросният документ щял да бъде внесен за одобрение на срещата, която футболният ни съюз организира в понеделник.

Ето какво гласи писмото, което е адресирано до БФС, Професионалната лига и министъра на спорта Красен Кралев:

Печеливши и губещи от евентуалното прекратяване на шампионата

Печеливши и губещи от евентуалното прекратяване на шампионата

Кои са те?

Уважаеми господа,

След въвеждането на извънредно положение и забраната за извършване на тренировъчна дейност и за провеждане на футболни срещи от календара на всички футболни първенства на БФС за неопределен период от време, се създава ситуация на несигурност и съществува реална опасност първенствата по футбол за сезон 2019-2020 да не могат да бъдат продължени и завършени.

Ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи, особено за клубовете в професионалния футбол, който реално няма да са в състояние да функционират нормално. Освен това професионалните клубове трябва да са в състояние да планират евентуални неплатени отпуски или съкращения на футболистите си, а в момента това е невъзможно. Свидетели сме на решения на няколко футболни федерации в насока допълнително удължаване на периода на суспендиране на първенствата им: първенството на Италия е спряно поне до 03.05.2020г., срещи от Висшата Лига на Англия ще се играят евентуално след 30.04.2020г. Австрийската Бундеслига отложи първенствата си поне до 01.05.2020г. Твърде вероятно е първенствата от календара на БФС да не могат да бъдат подновени преди месец май или юни 2020 и да не могат да приключат в срок, което е допълнително основание за настоящото ни предложение.

Считаме, че здравето и животът са от първостепенно значение. Паралелно с това, за да се запази възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да се избегне фалит на футболни клубове предлагаме следното:

1. Да се прекрати първенството на ЕФБЕТ лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно.

2. Да се прекрати турнира за купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир.

3. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на ЕФБЕТ лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството и/или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).

4. Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига, последният в класирането на ЕФБЕТ лига към момента.

5. За сезон 2020-2021-ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни допълнително преди началото на сезон 2020-2021.

Клубове от ППЛ: ПФК АРДА-КЪРДЖАЛИ, ПФК ЛУДОГОРЕЦ-РАЗГРАД,ПФК ЛОКОМОТИВ-ПЛОВДИВ, ПФК БОТЕВ-ПЛОВДИВ, СФК ЕТЪР-ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ФК ЦАРСКО СЕЛО, ПОФК БОТЕВ-ВРАЦА, ФК ДУНАВ-РУСЕ, ФК ВИТОША-БИСТРИЦА (ПФК ЦСКА-СОФИЯ, ПФК ЛЕВСКИ И ПФК СЛАВИЯ СОФИЯ не са отговорили, а ПФК БЕРОЕ-СТАРА ЗАГОРА е против предложението.) Клубове от ВПЛ също са съгласни с предложението.

Павел Колев обяви дали Левски ще подкрепи прекратяване на шампионата

Павел Колев обяви дали Левски ще подкрепи прекратяване на шампионата

Шефът на "сините" се аргументира